Se spune ca in viata trebuie sa plantezi un copac, sa cresti un copil si sa construiesti o casa. Nu e musai sa le faci in aceasta ordine insa ar trebui sa le bifezi pe toate. Asta pentru ca in mod cert sunt cele mai durabile lucruri si aspecte de viata. Este ca si cand ti-ai pune amprenta pe ceea ce faci, in mod ireversibil.
De ce o casa si nu un apartament ca in zilele noastre? In stil modern locuim in apartamente, in zona urbana. Doar ca numai aparent ne cream acel grad de confort, spatiu si viata buna. Nu mai avem acel aer curat, copiii nu mai au bujori in obraji de la aerul puternic, nivelul de sanatate nu mai este acelasi. Printre betoane totul pare schimbat.
In zilele noastre exista o mare dilema despre unde este mai bine sa locuiesti, la casa sau la oras. Inainte a construi o casa insemna parca scopul vietii si o unica solutie. Acum avem si marele avantaj de a construi mai repede, de a cumpara casa la rosu sau de ce nu la cheie, deci mai multe avantaje – asa cum vei gasi si pe constructii-angydesign.ro exista solutii rapide pentru doritorii de a fi proprietari de case. Dar oare cati mai prefera asta?
Avantajul de a sta la casa
In primul rand sa ne gandim ca zona urbana este mai aglomerata, suprapopulata in unele zone si in unele cartiere. Nu mai avem nici locuri de parcare si locurile de relaxare sunt minime si ca numar si ca dimensiuni. Nu acelasi lucru se intampla in mediul rural, acolo unde de altfel incep tot mai multi sa migreze.
Activitatea difera insa de asemenea tine si de linistea dorita. Peste sate se lasa seara o data cu linistea. Viata agitata si de noapte in orase nu poate fi comparata cu asta insa.
Sa ne gandim si la ceea ce tine de intimitate. Cu adevarat parca nu mai avem parte de ea. Cand locuim in zona urbana locuintele sunt mai mici, apropiate si lumea vede pe ceilalti din propria casa. Nu mai ai acel private space precum se poate sa ai cand vine vorba de a locui la casa si mai ales in zona rurala.
Nu in ultimul timp a locui la casa inseamna nevoia de spatiu si intimitate ce se raporteaza la fiecare membru de familie. Sunt multi cei care si-ar dori sa isi tina rudele aproape, familia insemnand atat proprii copii cat si parintii sau bunicii. Spatiul nu le permite asa ca fie nu isi extind familia foarte mult fie isi muta batranii in azile. Asa ca o forma de a fi conservatorist si de a te bucura de familie in forma extinsa si in adevaratul sens al cuvantului inseamna sa locuiesti intr-o casa acolo unde sa ai loc pentru toata lumea.
Desi se spune ca in zonele rurale inca exista acel grad de traditie, mai putina toleranta la ideea de diversitate si diferenta fata de marea majoritate unii cred ca de aici ne tragem si aici ar trebui sa continuam sa traim. Asa o fi oare?