Romanul e priceput la toate – cel putin asa se spune – dar nu ar putea sa faca mai nimic daca nu are sculele potrivite. Asta o recunoaste orice mester sau pasionat de mesterit recunoaste asta.
Va fac aici, dintr-o perspectiva personala, un top al sculelor de care are nevoie oricine pe langa casa – nici nu stii cand trebuie sa repari ceva si daca nu ai sculele potrivite, ce faci? Sa incep. Mentionez ca ordinea nu e neaparat una batuta in cuie, iar lista poate fi completata.
1. Scule de mana
Aici treci in lista un ciocan, o surubelnita fixa, una in cruce (sau chiar mai multe, de dimensiuni diferite), chei (fixe, inelare, tubulare), patent, clesti, foarfeci de tabla, dalta, chei reglabile si lista poate sa continue cu tot ceea ce consideri ca mai ai nevoie pe langa casa.
Daca suruburile si imbinarile unui dulap s-au slabit, sau daca trebuie sa inlocuiesti bateria de la chiuveta sau capul de dus, nu va mai trebui sa mergi cu imprumutul prin vecini, daca le vei avea pe toate.
2. Surubelnita electrica
Poate fi simpla, poate fi cu acumulator – decizia e a ta – insa daca ai nevoie de mobilitate vei opta pentru cea de-a doua varianta. Stiti cu totii despre ce vorbesc, si va ofer si o recomandare: www.tehnicbazar.ro ofera solutii in materie de scule, chiar poti sa gasesti acolo orice (am cumparat personal produsul din imagine).
Autofiletanta – cum mai este cunoscuta in randul mesterilor – te poate salva din acele situatii in care suruburile opun o prea mare rezistenta la infiletare sau desurubare.
3. Fierastrau electric
Cateodata trebuie sa faci unele ajustari prin casa – mai decupezi o bucata din mobila pentru a se incadra mai bine, sau poate chiar vrei sa improvizezi cateva rafturi din lemn pe care sa iti mai pui lucrurile. Daca tot v-am aratat autofilentanta marca Skil cumparata de pe tehnicbazar.ro, va arat si un fierastrau circular de la acelasi producator.
4. Masina de gaurit
Cunoscuta si sub numele de bormasina, poate fi simpla sau cu percutie, poate fi electrica sau alimentata cu acumulatori. Face insa parte din categoria sculelor ce nu trebuie sa lipseasca din nicio casa.
De aceasta data, am optat pentru Bosch – oricine recunoaste calitatea sculelor si uneltelor oferite de renumitul producator.
5. Unelte de gradinarit
Inchei lista cu aceste unelte care nu trebuie sa iti lipseasca. Sunt cam multe de enumerat, de aceea nu mai includ decat o fotografie generica.
Pe langa sape, lopeti, greble sau foarfeci pentru gradina, aici mai pot intra de asemenea si masinile de tuns iarba, motocoasele si motosapele, drujbele sau motofierastraiele atat de utile.
Cei care au o casa la curte si vor sa amenajeze si o mica gradina, ori au nevoie sa curete copacii, sa ajusteze diverse obiecte se folosesc de astfel de scule tot timpul.
Nu conteaza daca e pasiunea ta, sau daca pur si simplu ai nevoie o singura data de ceva. Trebuie sa te dotezi cu sculele potrivite. Altfel, ajungi in situatia de a imprumuta, ti-e frica sa nu strici lucrul imprumutat si asa mai departe. Asa ca doteaza-te cu tot ceea ce ai nevoie.
Daca mai ai si alte idei despre ce scule si unelte mai sunt necesare pe langa casa, te astept in sectiunea de comentarii.
Autor: Catalin Mihai Sotropa
Recent m-am mutat intr-un apartament de la Maurer Imobiliare si trebuie sa-mi cumpar foarte multe lucruri. Mi-a placut articolul si mi-a facut o idee asupra lucrurilor ce nu trebuie sa lipseasca din casa. Oricum lista e una lunga, mai ales cand e casa noua 🙂