Pentru majoritatea populatiei – in special pentru parinti – jocurile video sunt o pierdere completa de timp si de efort. Fiecare gamer, indiferent de tipul de joc pe care il joaca, a auzit cu siguranta neajunsurile provocate de jocurile video. Ceea ce majoritatea nu cunoaste este faptul ca jocurile au si un impact pozitiv asupra vietilor noastre. Asta nu inseamna ca impuscand o armata de extraterestri care invadeaza planeta te va ajuta sa ai succes in viata. Exista o serie de multe alte tipuri de jocuri care pot ajuta o persoana in foarte multe moduri.
Cel mai bun exemplu sunt simulatoarele, in care jucatorul are posibilitatea si libertatea deplina de a manevra diverse tipuri de vehicule, de a construi un oras sau pur si simplu de a participa la activitati zilnice intr-un mediu virtual. Ce este atat de special la asta? Pentru inceput, greselile pe care le faci nu au consecinte in viata reala. In plus, se poate exersa si se pot corecta greselile facute pana in momentul in care o anumita manevra sau o anumita situatie este gestionata foarte bine.
Din perspectiva psihologica, exista ceva special in a juca jocuri. Ne ridica moralul si ne detaseaza de stresul cotidian. Avem zi de zi motive nenumarate de a fi frustrati sau iritati, iar aceste stari de nervozitate pot fi foarte usor ameliorate, ne putem descarca in mediul virtual, in loc sa o facem pe colegi, prieteni sau apropiati.
Jocurile video au un rol important in vietile noastre si ar trebui sa invatam sa ne concentram pe acele aspecte pozitive care le recomanda. Societatea judeca si ar putea dura ceva vreme pana cand se va schimba conceptia si perceptiile despre jocurile video. Pana atunci, cel mai bun lucru pe care il putem face este sa avem abordarea potrivita legata de jocurile video, in asa fel incat sa putem demonstra lumii si noua insine ca nu e nimic rau in a te juca.