Sa inchiriez sau sa cumpar o macara?

Este o intrebare ce adesea framanta constructorii. Se impune utilizarea unei macarale pentru o anumita lucrare, fie ea macara fixa de tip turn, fie o automacara versatila si rapida. Exista atat avantaje cat si neajunsuri pentru fiecare dintre aspecte, iar in acest articol vom elucida cateva dintre ele.

Cand se cumpara o macara, achizitia trebuie sa fie facuta de la un producator de incredere. Cu o intretinere corespunzatoare si reparatii periodice poate avea o durata de viata de pana la 25 de ani. Astfel trebuie avut in vedere scopul pentru care macaraua va fi utilizata, deoarece durata de viata indelungata o recomanda.

Daca totusi se doreste utilizarea pentru o singura lucrare a macaralei, se pot cumpara si macarale utilizate, exista o oferta bogata pe piata datorita opririi multor proiecte in Europa, proiecte de constructii ce erau programate in Portugalia, Grecia, Italia sau Spania. Utilajele au fost scoase la vanzare de catre companiile de constructii, fiind insa in perfecta stare de functionare, doar cu durata de viata scurtata.

In cazul in care investitia nu se merita, macaraua sau automacaraua fiind necesara numai pentru o utilizare de 1 luna sau 2, maxim un an – o optiune buna este si inchirierea. Cum totul a trecut si in online in ziua de astazi, o simpla cautare pe Google a unui constructor din Suceava poate fi de mare ajutor: „inchirieri macarale Suceava” si in scurt timp veti avea la dispozitie o lista de societati care ofera astfel de servicii de inchirieri utilaje.

Inchirierea este o optiune viabila din doua motive: in primul rand costul este mult mai scazut. Pretul platit pentru cumpararea unei macarale sau automacarale este mult mai mare fata de inchirierea acesteia pe o perioada determinata. In al doilea rand, costurile de intretinere sunt mult mai scazute. In unele cazuri inchirierea poate fi facuta cu asigurarea mentenantei de catre societatea care ofera acest serviciu, insa din punct de vedere al economiei reprezinta cea mai rentabila optiune. In plus, daca macaraua sau automacaraua nu se dovedeste utila decat pentru o perioada limitata, nu are rost achizitia, intrucat ulterior utilajul va ramane nefolosit, neproductiv si va genera costuri inutile.

In general odata cu inchirierea unei macarale se ofera si serviciul de mentenanta, insa aceasta implica si costuri suplimentare. Utilajul poate fi inchiriat cu tot cu persoana care il manipuleaza sau aceasta poate sa existe la constructorul care are nevoie de macara pentru executarea unei lucrari. Oricare ar fi situatia, cand vine vorba sa se aleaga intre cumpararea unei automacarale sau inchirierea ei, cea de-a doua optiune este de cele mai multe ori cea mai rentabila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *