Ridicarea de greutati afecteaza cresterea?

Multe persoane considera ca ridicarea de greutati de la o varsta frageda poate afecta ritmul cresterii. Este acceptat ca un adevar general valabil, pentru ca pare a fi o explicatie plaubila. Daca intinderile si exercitiile pentru ligamente si incheieturi te ajuta in crestere, aplicarea de presiune are efectul advers, nu-i asa?

Toata aceasta grija cu privire la crestere se refera la tineri si adolescenti. Ridicarea de greutati, daca este facuta corespunzator, ajuta la o dezvoltare armonioasa a corpului. Prin urmare, corpul nu functioneaza chiar asa cum am mentionat anterior, aplicarea de presiune nu are efectul de a stopa cresterea. Organismul se va dezvolta atat cat trebuie, in functie de genetica, indiferent de forma de exercitiu fizic aleasa. Daca nu era asa, cum altfel culturisti renumiti precum Lou Ferrigno si Arnold Schwarzenegger au fi putut sa ajunga la inaltimea pe care o au?

Pentru tinerii interesati de culturism, este necesar totusi un oarecare control. Asta pentru a fi evitate accidentarile, de cele mai multe ori incepatorii ce se antreneaza fara un instructor sau fara un program corespunzator ajung sa aiba probleme cu ligamentele, isi pot fractura oasele sau pot face intinderi si rupturi musculare. De aceea trebuiesc urmate cateva sfaturi:

  • Nu incepeti printr-un antrenament foarte intens. Trebuie inceput cu exercitii mai usoare, antrenamente cardiovasculare pentru incepatori. Organismul trebuie sa se acomodeze, de aceea trebuie urmat un program bine stabilit.
  • Chiar si dupa un program corespunzator, trebuie si in acest caz luate masuri de precautie. Trebuie lucrat intotdeauna cu greutati potrivite, alaturi de un instructor sau o persoana stie cum trebuie sa fie o rutina de exercitii potrivita pentru un incepator.
  • Adolescentii tind sa se lase luati de val in timp ce ridica greutati. Privind cum altii ridica greutati mari, isi doresc si ei sa faca asta, insa nu le va aduce decat efecte secundare negative, le va fi afectata sanatatea oaselor si multe altele.
  • Adolescentii aflati inca in faza de crestere trebuie sa se axeze in principal pe exercitii care sa promoveze cresterea, intrucat e singura perioada din viata in care se pot dezvolta in inaltime.

Se pare ca studiile medicale nu sugereaza ca ridicarea de greutati ar afecta in vreun fel cresterea. Nu s-a gasit nici o legatura intre culturism inceput de la o varsta frageda si o inaltime redusa a persoanei ce il practica. Cu toate acestea, antrenamentele trebuiesc sa fie supravegheate de un instructor, sau trebuie urmat cu strictete un program corespunzator varstei si structurii corpului pentru a evita efecte secundare nedorite precum accidentarile.

One thought on “Ridicarea de greutati afecteaza cresterea?

  1. Eu unul fac sala de foarte mult timp si intr-adevar, din punct de vedere a inaltimii nu stau prea bine. Nu va apucati de ridicat greutati la varste prea fragede, fiindca ati putea suferi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *