Problemele ORL de sezon

Din ideea de a ne racori pe timp de vara riscam sa dezvoltam probleme din sfera ORL. Sunt comune sinuzitele insa nu sunt singurele cu care ne confruntam in sezonul cald. Iata ce spun specialistii despre problemele ORL, la ce ne expunem din dorinta de a scapa de caldura si la ce anume sa fim atenti pentru a evita imbolnavirea.

Otitele

Una din cele mai comune probleme ORL se refera la otite. Poate parea banala, insa este pe departe o afectiune de care scapi usor. Unii o ignora si mai cu seama in forma sa agravata si cronica poate afecta atat de mult incat auzul sa aiba si el de suferit.

Otitele apar ca urmare a frecventarii strandurilor, a piscinelor. Infectia urechilor de acest gen nu se trateaza printr-o curatare. Iti da batai de cap mai ales noaptea. Indiferent de stadiul ei, iti da senzatia de ureche infundata si te trimite de urgenta la medic. Rezolvarea ei  nu este dificila sau de lunga durata, dar necesita o diagnosticare imediata.

Sinuzitele

Acute, cronice, fungice, bacteriene, exista o vasta clasificare a sinuzitelor. In sezonul cald o sursa posibila poate fi aerul conditionat, tocmai cel care se presupune ca ne ajuta sa ne racorim pe timp de vara. Este un soi de inamic tacut care provoaca secretii purulente. In forma cea mai grava se poate ajunge chiar si la nevoia de interventie chirurgicala pentru a drena secretia.

Faringita, laringita, rinita se adauga si ele la lista de potentiale probleme de sanatate din sfera ORL, dintre cele mai comune pe perioada verii. Ce spun specialistii ORL in Mures despre aceste situatii? Exista o serie de greseli pe care le fac pacientii, greseli ce pot ajunge pana la un exces de aer rece spre exemplu. Iata ce nu trebuie sa faci:

  • Aerul conditionat trebuie folosit cu responsabilitate si cu masura. In ceea ce priveste temperatura, trebuie tinut cont de o diferenta de maximum 5 grade. Mai mult decat atat, filtrul este necesar de schimbat cat mai des, avand in vedere ca acesta capteaza particule ce pot fi sursa de alergii.
  • Curentul nu iti este prieten. Exista o controversa cu privire la acest subiect; in orice caz, poate fi si el un factor declansator pentru durerile de urechi si nu numai, un factor la cumulul de inamici de care sa ne ferim. Sfatul specialistilor ORL este sa nu stam in spatii in care sunt usi si ferestre deschise.
  • Iritarea corzilor vocale apare ca urmare a expunerii bruste la aer rece si foarte rece, la trecerile pe care le facem tot mai des de la rece la foarte cald si invers. Astfel ca nici consumul de bauturi si alimente foarte reci nu este tocmai indicat in perioada aceasta. Nu facem altceva decat sa supunem organismul la un stres termic pana cand se regleaza, ajungand din nou la temperatura optima. Este o falsa senzatie de racorire in timp ce consumam astfel de alimente si/sau bauturi. Se recomanda mai degraba consumul de bauturi la temperatura camerei.

Pare greu sa rezistam tentatiilor de a consuma inghetata sau bauturi cu gheata. Tocmai ceea ce pare a fi o placere a momentului vine sa ne afecteze ulterior. Concluzia? Fara excese!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *