Perspectiva religioasa vis a vis de incinerare

Incinerarea este un subiect tabu. Unii afirma ca acest lucru tine de raspandirea crestinismului care condamna o astfel de practica. Se stie ca in vremurile preistorice incinerarea era o masura normala, adesea intalnita, mai ales pentru ca in acele vremuri bolile nu puteau fi tratate, riscul de contaminare era destul de mare, astfel ca prin ardere se asigura un perimetru sigur pentru comunitate.

La ora actuala motivarea ca incinerarea sa fie aleasa pentru ca defunctul suferea de o boala este una rara sau cel putin nu se mai pune aceeasi problema ca in trecut. Pentru cei mai multi alegerea intre incinerare si inmormantare se rezuma la zona de religie si de confort psihic, caci nu isi doreste nimeni ceva socant la finalul vietii sau ca ultima amintire pentru cei dragi lasati in urma.

Incinerarea si perpectivele religioase

Din punct de vedere al crestinismului incinerarea este condamnata, blamata, neacceptata. Dogmele bisericesti mentioneaza ca preotii sa nu slujeasca pentru cei care urmeaza sa fie incinerati, ca o maniera de a condamna o astfel de alegere. Corelatia este cu focul iadului, cu faptul ca oamenii aleg sa isi arda trupul dupa moarte precum se va intampla si dincolo de aceasta. O alta versiune ar fi distrugerea si cum omul a fost facut dupa „chipul si asemanarea lui Dumnezeu” arderea este un pacat. In plus, mentiunea „in lut se va intoarce” asa cum a si fost facut de altfel arata care este cuvantul Domnului – deci inmormantarea prin corelare este raspunsul corect.

Budismul si hinduismul – sunt religii ce accepta ideea de incinerare. Spre exemplu in India acest ritual presupune arderea trupului in aer liber, pe un rug ce se va lansa pe fluviul Gange.

Iudaismul si islamismul condamna aceasta varianta. Doar evreii reformati si liberali accepta o astfel de idee, corelatia in acest caz fiind cea a arderilor din lagare. In cazul islamismului trupul neinsufletit este invelit doar intr-o panza si ingropat ca atare.

Catolicismul cunoaste o perioada in care se pare ca incinerarea era interzisa. La ora actuala ambele sunt practicate, cu o popularitate mai mare fiind inmormantarea.

In ceea ce priveste protestantii parerile sunt din nou impartite. Sunt si cei care nu au o parere clar exprimata despre incinerare, cum ar fi presbiterienii sau baptistii, in timp ce calvinistii spre exemplu accepta ideea.

Incinerarea si cum se realizeaza

In timp ce inmormantarea este organizata tinand cont de o serie de dogme si traditii, cand vine vorba de incinerare lucrurile sunt mai simpliste. De regula se opteaza pentru ajutorul ce vine din partea unei firme de profil, cum ar fi ProIgnis Nu sunt excluse serviciile funerare caci inainte de ardere tot este nevoie de pregatirea defunctului, prin toaletare si punere in sicriu.

Daca se doreste si o scurta slujba, aceasta rezuma tot ceea ce tine lungul sir de cantari si citiri religioase. In alte cazuri se opteaza pentru desfasurarea clasica, urmand sa se excluda doar drumul spre cimitir, ce se inlocuieste cu drumul direct la crematoriu. Familia poate fi prezenta la acest proces, insa prea putini pot din punct de vedere psihic sa faca asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *