PC vs Laptop vs Tableta

Sunt tabletele gata sa acapareze lumea computerelor? Poate ca nu a venit inca acel moment, insa ar putea veni in curand. Evolutia constanta a tehnologiei ne face sa ne intrebam daca tabletele vor inlocui sistemele desktop sau laptopurile. Pentru marea majoritate, raspunsul este „nu”, sau cel putin „nu inca”.

Solutii noi la probleme vechi apar tot timpul. Sa vedem care ar fi capitolele si factorii de influenta care sunt in favoarea unui anume tip de echipament, dintre tablete, laptopuri si desktopuri.

Costuri

Daca vine vorba de costuri, un laptop sau un desktop cu specificatii multumitoare poti gasi mult mai usor. Daca vine insa vorba de o tableta performanta, costurile devin mult mai ridicate. In general, raportul performanta-costuri este in defavoarea tabletelor, sistemele PC ramanand cele mai rentabile din punct de vedere al acestui raport.

Portabilitate

Desigur aici iese din discutie PC-ul. Intre laptopuri si tablete, castigatoare sunt cele din urma. Mult mai usoare si de dimensiuni mult mai reduse fata de ale unui laptop, nu ocupa loc atat de mult in bagaje. Au fost in fapt realizate pentru a indeplini cu atat mai mult necesarul de mobilitate.

Durata de viata a bateriei

Aici ar iesi castigator PC-ul, insa tinem cont si de faptul ca este alimentat constant – doar in cazul unei caderi de tensiune este afectat. Intre laptopuri si tablete este concurenta cu privire la durata de viata a bateriei. Din nou tabletele castiga, pentru ca ofera o durata de viata a bateriei ce poate deservi o intreaga zi, pe cand un laptop poate fi utilizat in cel mai bun caz cateva ore.

Interfata

Aici nu exista un castigator clar. Este intr-adevar mult mai practic si la indemana sa ai un touchscreen cu ajutorul caruia sa navighezi, insa atunci cand vine vorba de editare si tehnoredactare texte sau de editare foto-video, touchscreen-ul nu mai este o facilitate atat de utila.

Compatibilitate

Aici laptopurile si desktopurile nu intampina nici cea mai mica problema. Tabletele, pe de alta parte, sunt in dezavantaj. Exista aplicatii pentru scopuri multiple, insa multe nu sunt inca perfect optimizate.

Analizand toti acesti factori, se pare ca PC-ul ramane inca un aliat de incredere in materie de tehnologie. Totul depinde insa de optiuni: unii au inlocuit sistemul desktop cu un laptop, iar altii au pastrat PC-ul si si-au cumparat si o tableta, ignorand total optiunea de a avea un laptop.

Un lucru este sigur: tabletele nu inlocuiesc inca nimic, poate doar e-book readerele. Cu siguranta vor evolua insa, iar pe viitor laptopurile si sistemele desktop trebuie sa recunoasca o amenintare in asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *