Noua metoda de a studia creierul

Un om de stiinta din localitatea Boston a reusit sa puna pe picioare un nou sistem de imagistica care analizeaza neuronii la o scara mult mai mica decat cea care se foloseste in prezent. Omul de stiinta impreuna cu o echipa de cercetatori spera ca aceasta metoda inventata de ei sa fie una revolutionara si care sa fie utilizata in mai multe procese de dezvoltare cerebrala. De asemenea, cercetatorii mai sustin ca noua metoda ar putea fi utilizata si in diagnosticarea problemelor de ordin psihic.

Astfel, aceasta metoda revolutionara a fost experimentata pe soareci, reusind sa fie total diferita de metoda veche, cunoscuta ca si ”regula lui Peter”, care sustinea ca, in cazul in care doi neuroni devin foarte apropiati, exista sansa de a se forma o serie de sinapse care sa permita comunicarea dintre acestia. O explicatie logica, dar cu toate acestea, cercetarile din prezent sustin ca aceasta afirmatie este, de fapt, falsa.

Narayanan Kasthuri, autorul noului studiu declara ca, in urma experimentelor pe soareci  ”doar pentru ca doi neuroni isi petrec mult timp impreuna, asta nu inseamna ca au vreo conexiune. Asta este regula pentru aceasta parte de creier in cazul unui mamifer adult. S-ar putea ca lucrurile sa stea diferit in alte zone cerebrale, sau intr-un creier de bebelus, unde toti neuronii sa fie interconectati. Dar asta urmeaza sa aflam prin teste viitoare.”

Sistem de imagistica

Asadar, potrivit omului de stiinta, sistemul de imagistica folosit va contine un hardware dar si un software- primul fotografiaza creierul iar cel de-al doilea soft reuseste sa analizeze datele. Astfel, Kasthuri impreuna cu o echipa de specialisti de la Universitatea Harvard, au reusit sa dezvolte un hardware care poarta numele de ATUN- acesta va utiliza un diamant capabil sa taie mostrele de tesut cerebral in bucati de cativa nanometri, dupa care le fotografiaza si le analizeaza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *