Negocierea ca la carte

Cu totii am auzit vorbindu-se de diverse tehnici de negociere si de mediere intre doua persoane sau in cazuri mult mai elaborate.

Din filme sai din carti, sau poate chiar din viata reala, din experienta proprie, stim ca exista situatii in care doua sau mai multe persoane au parte de o discutie contradictorie care la un moment dat poate sfarsi rau pentru ca niciuna dintre cele doua parti nu cedeaza.

Dintre toate cate exista, pentru ca sunt nenumarate asemenea tehnici, nu cu toatele sunt utile si necesare in cadrul diferitelor discutii si negocieri ce au loc atunci cand o problema este evidentiata.

O tehnica de negociere necesara care poate fi aplicata mai ales in cazul prieteniilor sau a relatiilor de dragoste este cea a acordarii de atentie cuvenita partenerului sau partenerei de viata, pe care de altfel il/o cam neglijezi.

Tactica prin care ii demonstrezi celui de langa tine ca iti pasa si ca il asculti, dar si ca il intelegi si ca vrei sa ii fii alaturi la bine si la rau cea mai buna in cazul in care vrei sa iti consolidezi relatia si sa ti se dea o noua sansa.

O tactica de negociere atat de practicata in cadrul politiei, in particular in cazul investigatiilor si anchetelor de la sectie, este tehnica „good guy-bad guy”. Aceasta metoda de negociere consta in doi negociatori si un „interogat”, care pornesc o discutie despre cum ar trebui sa decurga lucrurile.

Cel dur dezvolta o atitudine de conflict  si de inflexibilitate ce ii permite sa ridice niste standarde inalte pentru a se ajunge la un rezultat mult dorit de acesta.

Din contra, celalalt negociator o lasa mai moale, aratandu-se mai permisiv si mai sensibil la nevoile interogatului si ii ofera mereu sanse de scapare si de conciliere in cazul in care vrea sa coopereze cu el si nu cu tipul rau.

Oricare dintre aceste metode ai vrea sa incerci sa aplici, trebuie ca mai intai de toate sa te asiguri ca situatia o cere si ca respectiva tehnica de negociere este cea mai adecvata situatiei in cauza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *