Mancaruri acide vs mancaruri alcaline

Nivelul pH-ului sangelui este de 7,365, usor spre zona alcalina, intrucat un nivel intre 0 si 7 confera o natura acida, iar nivelul 7-14 reprezinta alcalinitatea. Sistemul imunitar functioneaza bine in conditii de alcalinitate, insa necesita si aciditate.

Odata ce stim diversele alimente cu continut alcalin sau acidic, vom realiza cat de importanta este mentinerea unui echilibru intre consumul acestora, pentru a mentine pH-ul corpului si sangelui in baremele normale. Intregul metabolism depinde de acest lucru, intrucat daca se face exces fie intr-un sens, fie in altul, pot sa apara probleme de sanatate.

Sunt numeroase motivele pentru care trebuie mentinut un echilibru intre aciditate si alcalinitate, majoritatea dintre ele avand legaturi cu bolile si sistemul imunitar. Echilibrul ajuta la corecturi precum:

  • pastrarea curata a rinichilor, intestinelor si ficatului
  • lupta cu afectiuni precum artrita si boli ale inimii
  • apararea organismului de actiunea radicalilor liberi
  • mentinerea si cresterea mobilitatii articulatiilor si muschilor
  • cresterea nivelului de oxigenare ce ajuta la un bun flux sanguin si lupta cu bolile
  • se regleaza si se mentine un nivel corespunzator de zahar in sange
  • se mentine tensiunea in limitele normale

Regimul cu alimente alcaline include tot felul de legume ce cresc alcalinitatea corpului si sangelui. Astfel de alimente includ rosii, avocado, citrice care nu sunt dulci, nuci, cereale si seminte. Toate acestea sunt recomandate a fi consumate crude, intrucat prepararea si gatirea lor le transforma in alimente acide.

Mancarurile acide includ oua, carne, produse lactate, drojdii, alimente fermentate, citrice, zaharuri, alcool, cafea, ciocolata, sucuri si indulcitori artificiali. Aceste alimente acide sunt foarte necesare mai ales in cazul vegetarienilor al caror continut acidic este unul destul de redus, astfel se impune introducerea lor in dieta de baza pentru a ne asigura ca organismul functioneaza corespunzator.

Trebuie cunoscut si faptul ca toate alimentele anterior mentionate isi pastreaza natura lor alcalina sau acidica in proportie de 70-80% in forma lor cruda. Nivelul pH-ului sangelui este alcalin prin natura, astfel alimentele alcaline sunt totdeauna benefice, desigur trebuie mentinut un echilibru si cu alimente acide.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *