Izolarea cu polistiren

Pentru a exista garantia unui confort termic ideal, alcatuirea peretilor traditionali (din beton, caramida sau lemn) nu sunt de ajuns, iar o mare parte din cantitatea de caldura care ar trebui sa se adune intr-o casa iarna se pierde prin acesti pereti neizolati termic. Astfel, pretul facturilor creste mai mult decat ar fi necesar in anotimpul rece, in urma folosirii aplicatiilor pentru incalzirea locuintei (fie ca folosim un calorifer sau un resou), dar si in timpul verii (cand folosim ventilatorul sau aparatul de aer conditionat). De aceea, este recomandata izolarea cu polistiren a peretilor. Se poate apela la o varietate de firme pentru aceasta actiune, precum firma izolatii Armaflex, care dispune de toate materialele necesare realizarii acestei operatiuni.

Desigur, exista alternative pentru acestea, precum placile minerale termoizolante, vata minerala bazaltica, panourile metalice termoizolante sau noile tipuri de caramida; totusi, piata a demonstrat ca pretul eclipseaza considerentele anti termosistemelor bazate pe polistiren.

Cand se izoleaza termic o locuinta, trebuie aleasa partea pe care doriti sa o izolati: cea exterioara sau interioara. Pentru acestea, exista doua tipuri de polistiren: cel expandat care se foloseste in termoizolarea interiorului si exteriorului fatadelor si a acoperisurilor, iar polistirenul extrudat se foloseste pentru subsoluri sau fundatiei; diferenta consta in faptul ca cel expandat permite trecerea vaporilor, lasand peretii sa „respire”. Mitul conform caruia polistirenul extrudat asigura izolarea mai buna, deoarece este mai dens, este, astfel, fals. Pentru a se evita orice problema cu umiditatea, trebuie sa se asigure ventilatia potrivita a camerelor.

Trebuie sa luam in vedere si alte aspecte, precum conductivitatea termica (care, cu cat este mai mica, cu atat transferul termic este mai bun), rezistenta la tractiune si incovoiere (acestea trebuie sa fie cat mai mari) si absorbtia de apa (aceasta trebuie sa fie cat mai mica, evident).

Pentru a se realiza izolarea, in caz ca vrei sa o faci singur, ai nevoie de o serie de materiale. Pentru a va ajuta, le voi enumera in cele ce urmeaza:

– placti de polistiren expandat sau extrudat (despre care am discutat mai sus);

– adeziv mineral (acesta lipeste placile);

– dibluri din PVC (acestea au ca scop fixarea placilor);

– plasa de armare din fibra de sticla;

– adeziv masa-de-spaclu;

– profile de soclu;

– profile de colt cu plasa;

– cleme de fixare.

Mentionez ca ultimele trei produse enumerate sunt complementare.

Nici nu mai incape in discutie faptul ca o executie gresita va duce la deteriorarea sistemului. Insa nu doar aceasta poate fi daunatoare: din cauza expunerii permanente la capriciile vremii, anumite parti se pot degrada. Daca executia este facuta cum trebuie si materialul ales este de calitate, insa, vor dura ani sau chiar decenii pana degradarea se poate intampla. Va puteti da seama daca sistemul termoizatolator intra intr-o astfel de faza cand observati impuritati, o scadere a prospetimii, fisuri sau culoarea incepe sa-si piarda foarte mult din itensitate.

Deoarece acesta este inflamabil, in cazul in care il folositi, pentru a preveni incendiile trebuie sa il ignifugati. In cazul instalatiilor exterioare de utilitati (precum conductele de gaze, spre exemplu) se interzice acoperirea cu polistiren.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *