Internetul si tehnologia wireless fac jurnalismul sa para depasit

Nu e nici un secret ca ziarele, revistele si alte publicatii scrise au primit o lovitura de pe urma careia inca sufera odata cu aparitia online-ului. Majoritatea afiliatilor industriei mass-media, in special ai presei scrise, dau vina pe dezvoltarea tehnologiei, pe internet si pe tehnologia mobila, care a inlocuit rapid sursele de informare. Din persoane care cautau informatii in presa scrisa, majoritatea facem acum cautari online atunci cand vrem sa aflam noutatile.

Cu cativa ani in urma, jurnalismul in forma sa traditionala, scrisa sau televizata, era considerat o sursa de informare extrem de autoritara, indiferent de ceea ce se cauta – publicatii academice, studii, sau simple stiri.

Perioada moderna a adus insa o noua forma – daca i se poate spune asa – a jurnalismului. Aceasta submineaza metodele clasice prin facilitatea pe care o ofera: acces mult mai rapid la informatie, de oriunde si la orice ora.

Chiar de la inceputuri, jurnalismul a primit in unele cazuri o eticheta: cea de a nu furniza neaparat informatii utile, ci de a atrage publicul cu stiri bombastice, fiind orientat mai mult spre divertisment, spre curiozitatea publicului pentru mondenitati si asa mai departe. Jurnalismul online continua aceasta traditie, insa are acum aliati mult mai puternici pentru propagarea informatiilor: tehnologia 4G si Wi-Fi.

Unii considera ca jurnalismul impune un cod de etica si ca reporterii trebuie sa se dedice deplin celor doi foarte importanti factori pentru informare: acuratetea si veridicitatea informatiilor. Pe de alta parte, conform altor persoane, jurnalismul online nu urmeaza nici un cod de etica, astfel niciodata nu poti fi sigur daca ceea ce se furnizeaza ca si stire reprezinta un reportaj veridic.

Desi se lupta inca sa reziste, mass-media in forma sa scrisa este din ce in ce mai afectata de online. Din acest motiv majoritatea cauta sa aloce resurse pentru a creea si variante online ale publicatiilor, aliniindu-se trendului pietei catre tehnologizare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *