Esti nerabdator sa ajungi la noul loc de munca pentru a face o impresie buna? Un nou loc de munca poate fi in acelasi timp o provocare dar si un motiv de ingrijorare. Pe de o parte esti entuziasmat pentru ca vei lucra intr-o companie noua, pe de alta parte esti ingrijorat pentru ca iti e frica sa nu dai gres. Un nou angajat este tinut sub observatie si orice greseala facuta il poate costa slujba, mai ales daca se afla in perioada de probe. Trebuiesc luate cateva masuri pentru a-ti asigura locul de munca si pentru a te dovedi necesar pentru organizatie.
La inceput vei pune multe intrebari, pentru a arata ca iti dai interesul, insa ai grija sa nu fii prea insistent in acest sens. Pe de alta parte daca nu pui prea multe intrebari poti fi considerat dezinteresat. Trebuie sa mentii un echilibru in acest sens si sa ceri informatii relevante la noul tau loc de munca.
Multi angajati noi nu contribuie in organizatie dincolo de cerintele specifice postului. Mare greseala. Trebuie sa adaugi tot timpul un plus de valoare muncii tale, trebuie sa oferi sugestii, sa imbunatatesti procesele si sa dai dovada de activitate, iti va imbunatati imaginea in firma si te va ajuta pe viitor pentru avansare sau marire salariala.
A te astepta ca seful sa te ghideze este o greseala. Desigur, in primele zile iti va arata exact ceea ce ai de facut, dupa aceea insa totul tine de tine. Daca vei continua sa depinzi de sef sau de colegi pentru indeplinirea obligatiilor trasate, vei parea incapabil de a rezolva o problema de unul singur.
Nu vorbi de rau despre fostul loc de munca. Greseala e facuta frecvent de marea majoritate a noilor angajati. Daca iti vei critica frecvent fostul angajator poti sa pierzi increderea colegilor si a sefilor, acelasi fiind cazul in care compari situatia actuala cu cea mai buna pe care o aveai la fostul job. De aceea e recomandat sa vorbesti despre fostii angajatori si locuri de munca doar daca esti intrebat si ti se cere lucrul acesta.
A te gandi ca stii mai bine cum sa rezolvi o problema este o greseala. Nu tot timpul experienta acumulata la un post anterior este de ajutor in noua slujba. Socializarea este de asemenea importanta, la fel cum este important si inhibarea instinctului de a „sparge usa” cand se termina programul de lucru. Uneori trebuie sa stai mai mult peste program chiar daca este doar pentru a arata ca esti interesat de munca.
Controlarea agresivitatii, manierele, adaptarea si comportamentul corespunzator cu colegii te vor ajuta sa castigi increderea acestora si a superiorilor si te vor integra mai bine in noul mediu de lucru.