Bocancii reprezinta piesa esentiala din intreg echipamentul pentru munte. Parcurgerea traseelor montane nu poate fi conceputa fara o pereche de bocanci potriviti, insa alegerea poate fi destul de dificila, mai ales daca acest lucru se face pentru prima data. In alegerea primei perechi de bocanci de munte probabil fiecare dintre noi am avut prea putine de spus: ne-au fost cumparati de parinti sau rude. A doua pereche poate ca a fost cumparata cu ajutorul unui prieten, insa incepand de la a treia pereche trebuie sa facem alegerile pe cont propriu, motiv pentru care va ofer un scurt ghid in acest sens.
Un pret ridicat nu inseamna neaparat calitate. In general alegerea bocancilor dupa pret este un criteriu bun, dar cu toate acestea exista si modele si marci de calitate ce ofera aceeasi calitate de nivel inalt la preturi cu 15-20% mai reduse. De obicei producatorii de echipamente sportive si montane care sunt mai putin cunoscuti ofera calitate la preturi mult mai reduse fata de produsele de marca.
Daca te afli la prima alegere a unei perechi de bocanci pentru munte, opteaza pentru varianta „all-season”. In fapt, este vorba despre acei bocanci potriviti pentru primavara, vara si toamna. Exista si o categorie aparte, a bocancilor pentru iarna, insa acestia sunt mult mai grei si sunt destinati specific sezonului rece. Pentru a te obisnui intai, recomandarea mea este sa alegi intai varianta all-season.
In nici un caz nu recomand sa alegi prima pereche de bocanci pe care o intalnesti. Probeaza, incearca si compara pana ajungi la 3-4 perechi diferite, iar abia apoi ia o decizie. Daca iti doresti varietate in optiuni, iti recomand craimont.ro – aici vei gasi bocanci dar si echipamente sportive diverse, pentru munte si nu numai. Cum faci diferentierea, odata ce ai ajuns, sa spunem, la 4 perechi dintre care trebuie sa alegi? In primul rand bocancii trebuie sa fie impermeabili, talpa trebuie sa asigure stabilitate, aderenta dar si preluare a socurilor, iar bocancul in sine trebuie sa aiba cat mai putine cusaturi. Desigur conteaza si cum te simti in bocanci, daca sunt confortabili. Greutatea nu este un lucru de ignorat, insa trebuie sa fii constient ca nu exista bocanci usori – o greutate ideala pentru confort este intre 600 si 800 grame.
O atentie deosebita trebuie sa acorzi si materialelor din care sunt confectionati bocancii. Talpa este foarte importanta, insa nu este singurul aspect de avut in vedere. Pielea sau materialele sintetice din care sunt realizati bocancii trebuie sa iti asigure gradul de impermeabilitate pe care il cauti, in functie de traseele pe care vei circula. Trebuie sa ai si gradul de confort dorit, trebuie sa te simti bine in bocancii alesi, pentru ca nu exista neajuns mai mare decat o pereche ce te oboseste peste masura sau iti supune picioarele la un stres suplimentar. Daca dupa o drumetie de aproape o zi pe munte te simti epuizat, poate ca nu ai facut cea mai buna alegere cand ti-ai cumparat bocancii.
Ca recomandare finala, de preferat este sa nu mergi direct pe munte cu o pereche de bocanci noi. Poarta-i o perioada, pentru a se forma dupa picior si pentru a te obisnui cu ei. In acest fel vei evita disconfortul si oboseala, iar drumetiile de munte vor fi o adevarata placere.