Functionalitatea corecta a societatilor comerciale este asigurata de un personal specializat, o buna organizare a apersonalului administrativ, o contabilitate corecta, insotite de o misiune pe termen lung menita sa asigure durata de viata a companiilor.
Intemeierea societatilor comerciale se face pe baza unor reguli si norme contabile acceptate la nivel modnial, incat sa asigure o structura interna echitabila intre contabilitate si activitatea desfasurata a acestora, motiv pentru care sunt motivate sa investeasca in personalul specializat din domeniul contabil. Privit din aceasta perspectiva, auditul financiar asigura echilibrul dintre producatorii si utilizatorii informatiei contabile, prin profesionisti certificati, astfel incat situatiile financiare intocmite sa fie in conformitate cu un referential contabil.
De ce sa faci un audit financiar?
- pentru a preveni falimentul, bancruta frauduloasa;
- pentru a nu pierde resurse financiare;
- pentru a avea un ritm normal al activitatii comerciale;
- pentru a avea o opinie corecta asupra situatiilo financiare;
- pentru a preveni intreruperea activitatii;
- pentru a gasi raspunsuri la diverse probleme financiar-contabile, fiscale si manageriale;
- pentru a crea o imagine pozitiva a societatii.
Scopul unui audit financiar este de a furniza o examinare independenta, obiectiva a situatiilor financiare, pentru a conduce la cresterea valorii si a credibilitatii situatiilor financiare, promovand o contabilitate corecta in conformitate cu cadrul de raportare financiara acceptat.
Tehnica de audit financiar este o tehnica de control prin care se verifica situatiile financiar-contabile menita sa ofere o imagine fidela a contabilitatii firmei, pentru ca utilizatorii interni si externi sa beneficieze de informatii corecte despre firma respectiva. De cele mai multe ori se realizeaza atunci cand apar nereguli contabile observabile sau atunci cand un investitor doreste sa depuna capital si resurse in firma respectiva.