Muzica este un lucru splendid. Poate sa ne invioreze atunci cand suntem suparati, sa dansam ca nebunii si ne permite sa iesim din lumea in care suntem atat de agatati. Insa muzica are si intrebuintari stiintifice. Muzica are un impact pozitiv asupra pacientilor care sufera de dementa si ii ajuta pe acestia sa revina la viata. In timp ce asculta muzica care le este familiara pacientilor, acestia sunt capabili sa raspunda la intrebari legate de trecutul lor si pot tine o conversatie normala cu cei din jurul lor.
Iata ce probleme poate rezolva muzica.
- O inima franta. Nu este vorba despre o inima care sufera din dragoste, ci de un infarct. Muzica ajuta pacientii sa isi revina dupa un astfel de atac sau dupa operatii pe inima, si scade presiunea sanguina, anxietatea si ajuta la incetinirea batailor inimii. Oamenii de stiinta spun ca bucuria resimtita la auzul muzicii determina o mai buna circulatia sanguina, vasele de sange dilatandu-se irigand mai bine inima.
- Creier afectat de hemoragie sau Parkinson. Muzica poate ajuta oamenii care au probleme in miscare sau de vorbire, care au aparut in urma unor atacuri cerebrale sau a unor afectiuni precum Parkinson. In momentul in care pacientiii aud un ritm, cum este cel al muzicii, oamenii cu probleme neurologice provocate de atac cerebral sau Parkinson isi recastiga simtul echilibrului. Mai mult, ei reusesc sa rosteasca pe muzica unele cuvinte pe care altfel nu ar fi capabili sa le reproduca. Un studiu efectuat pe copii care sufera de autism a aratat ca unii dintre ei chiar au reusit sa spuna in acest fel primele cuvinte din viata lor.
- Reduce efectele asupra leziunilor creierului. In Statele Unite mai mult de 1,5 milioane de oameni sufera de leziuni cerebrale, din care peste 90.000 de cazuri raman cu efecte negative permanante, ceea ce inseamna aparitia unor dizabilitati. De foarte multe ori medicii folosesc muzica pentru a stimula unele parti ale creierului care sunt afectate de leziuni pentru a le readuce la viata. Atunci cand oamenii asculta muzica ritmata, isi recapata simtul echilibrului si al simetriei.