Despre taurina – este benefica sau nu?

Atleti, culturisti si entuziasti ai fitness-ului adesea consuma bauturi energizante pentru a-si creste rezistenta si nivelul de energie. Daca privim ingredientele continute de fiecare astfel de bautura energizanta, vom vedea in fiecare o anume cantitate de taurina.

Taurina, la fel ca si suplimentele cu aminoacizi, este considerata a ajuta la cresterea masei musculare si a rezistentei muschilor. Studii realizate pe animale arata faptul ca a jucat un rol pozitiv in functionarea muschilor scheletici, de aceea sunt atat de promovate cand vine vorba de activitati ce implica efort fizic. Unele studii arata ca ar putea sa fie si benefica pentru tratarea hipertensiunii arteriale si sa ajute la imbunatatirea sanatatii cardiovasculare, desi nu exista dovezi concludente in acest sens.

Excesele nu sunt bune si in cazul taurinei se aplica aceeasi regula. Desi bauturile energizante contin aceasta substanta intr-o cantitate mica, nevoia organismului poate sa fie deja satisfacuta din alte surse. Printre efectele secundare ale bauturilor energizante se numara dezhidratarea, starea de neliniste sau cresterea pulsului, desi nu este inca suficient de clar daca acestea pot fi puse pe seama cantitatii de taurina sau a celorlalte ingrediente – cofeina, zahar, guarana, creatina etc.

Suplimentele cu taurina pot fi luate de cei ce sunt afectati de o astfel de deficienta, desi cazul este destul de rar. Exista multe speculatii cu privire la efectele acestui acid organic asupra organismului, cu toate acestea majoritatea efectelor secundare cat si beneficiile nu sunt inca dovedite. In majoritatea cazurilor efectele secundare se fac simtite doar in caz de supradoza sau de consum excesiv de bauturi si suplimente cu continut ridicat de taurina. Prin urmare excesele trebuiesc evitate, intrucat, dupa cum am spus, nu sunt benefice in nici un caz.

One thought on “Despre taurina – este benefica sau nu?

  1. Am un prieten care bea zilnic energizante. Intr-o zi a ajuns la spital, iar doctorul i-a recomandat sa nu mai bea atat de multe energizante, fiindca ii fac rau. De atunci nu mai beau asa multe energizante nici eu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *