Masina personala a devenit in zilele noastre o necesitate. Nu mai este doar un moft, un motiv de afisare a prosperitatii si averii, ci reprezinta un real ajutor pentru deplasare. Odata luata decizia de a cumpara o masina, multi se vad pusi in situatia de a nu avea suficiente fonduri. Apeleaza astfel la varianta de rezerva: cumpara masini second hand, aduse din strainatate sau chiar de la noi din tara, rulate si inmatriculate aici.
Trebuie sa stii insa cateva lucruri inainte de a cumpara o masina second hand. Sa luam intai cazul celor aduse din afara si cheltuielile asociate. In aceasta situatie trebuie sa eviti pe cat posibil acei binecunoscuti samsari de masini, care vaneaza chilipiruri, cosmetizeaza masinile si le vand rapid, iar cei ce ajung sa faca astfel de achizitii regreta mai apoi. De preferat este ca in momentul cumpararii sa fii insotit de un mecanic, de o persoana priceputa care iti poate da o recomandare.
Chiar daca pretul unei masini aduse din afara ti se poate parea mult mai accesibil, tine cont si de celelalte taxe pe care le ai de platit odata ce inmatriculezi masina pe numele tau. Va trebui sa treci prin RAR, va trebui sa platesti timbrul de mediu, toate taxele si impozitele aferente inmatricularii si o asigurare RCA pe minim 6 luni. Taxele sunt fixe, atat la Registrul Auto Roman, cat si cele legate de impozite, timbru de mediu si altele – singura cheltuiala pe care o poti reduce este cea cu asigurarea: poti gasi un RCA mai ieftin, apeland la un broker sau consultand ofertele tuturor asiguratorilor, individual.
In cazul in care cumperi o masina gata inmatriculata in Romania, faci efectiv un transfer de proprietate. Aici taxele nu sunt la fel de ridicate: ai de platit doar impozitul, dosarul de transcriere, acelasi RCA mai ieftin pe care il poti gasi cu ajutorul unui broker, autentificarea la RAR si cateva alte cheltuieli minore. Totusi, atentie si aici. Sunt autoturisme care au fost inmatriculate inainte de 2007, pentru care nu s-a platit timbrul de mediu; cel care cumpara o astfel de masina trebuie sa plateasca taxa respectiva, inainte de a inmatricula. Mai este si cazul autoturismelor pentru care timbrul de mediu a fost recuperat in instanta. Trebuie sa te asiguri ca fostul proprietar iti poate oferi o adeverinta data de autoritatea fiscala prin care se confirma ca taxa de mediu a fost platita si nerecuperata.
Intr-adevar a cumpara o masina second hand poate fi o solutie mai ieftina. Trebuie sa ai in vedere totusi si cele enumerate mai sus, pentru a nu te pacali.