De ce geniile sunt oameni nevrotici?

Sir Isaac Newton a formulat legile gravitatiei, a cosntruit telescoape si a dezvoltat o serie de teorii matematice. De asemenea, acesta era predispus la stari de depresie iar odata a suferit chiar si o cadere psihica. In acest sens, Newton a inceput sa semene cu alte personalitati cu mintea creativa. De exemplu, Charles Darwin, s-a luptat cu greata si cu probleme gastrointestinale ca raspuns la stres, probleme atat de grave incat psihologii moderni au ajuns la concluzia ca acesta ar fi putut suferi de tulburari de panica. Winston Churchill se referea la starile lui proaste ca fiind ”cainele negru”, ceea ce a facut ca specialistii din prezent sa creada ca acesta a suferit de depresie.

Indiferent care ar fi adevarul din spatele sanatatii psihice a acestor minti luminate, o serie de studii au descoperit o legatura intre creativitate si nevroza- fiind descrisa de acestia ca o tendinta de gandire negativa. In prezent, oamenii de stiinta din Marea Britanie au propus un motiv posibil pentru aceasta legatura: creativitatea si nevroza ar putea reprezenta acelasi lucru.

Ce este nevroza

Nevroza reprezinta o trasatura de personalitate care conduce la anxietate si izolare. Astfel, oamenii nevrotici sunt mai susceptibili sa dezvolte boli psihice, fata de cei care sunt mai fericiti. Pe de alta parte, nevroza pare a avea o legatura cu trasaturile creative. De exemplu, o serie de studii au descoperit ca artistii si alti oameni creativi au inregistrat scoruri mai ridicate la testele de nevroza, fata de cei care nu lucreaza in domenii de creativitate.

Gandurile auto-generate pot sa ii determine pe oameni sa se simta mizerabili. In esenta, acest lucru inseamna ca oamenii isi imagineaza lucruri care, de fapt, nu exista. O serie de studii arata ca oamenii nevrotici au amigdala mai mica- structura de mici dimensiuni din creier care participa la procesul de frica si anxietate. Astfel, oamenii nevrotici nu numai ca inventeaza probleme, ci au tendinta de a fi si foarte stresati din aceasta cauza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *