De ce fumam?

Dependenta de fumat s-a propagat ca o adevarata epidemie si a cunoscut o crestere exponentiala pe parcursul ultimelor decenii. Desi s-au depus eforturi pentru a o mentine sub control, toate au ramas inutile. De la vedete si celebritati la oameni ce nu ies in evidenta, cu totii ne cautam refugiu in obiceiul fumatului. Se pare ca ofera mintii si corpului o stare de relaxare, de calm, ce ne ajuta sa luptam cu somnul, foamea sau alte bariere psihologice.

De ce se apuca persoanele de fumat?

Este foarte redus numarul persoanelor ce se apuca de fumat dupa varsta adolescentei, deci este evident faptul ca obiceiul incepe in aceasta perioada; de obicei tendinta de a incerca ceva nou, teribilismul si anturajul adolescentei ne determina sa ne apucam de fumat.

Adolescentii incep sa fumeze fie din dorinta de a se integra intr-un grup, fie datorita faptului ca ei considera ca le ofera un aspect mai matur acest obicei.

Odata ce o persoana incepe sa fumeze si se ajunge la dependenta, renuntarea devine o adevarata problema. De multe ori nu mai conteaza gustul pentru fumator, chiar daca va schimba de nevoie tipul de tigara fumata la un moment dat, principala este satisfactia psihologica pe care o obtin si care ii impiedica sa renunte. Astfel unele persoane spun ca nu ar avea ce sa faca altceva in pauzele de la munca, altii spun ca se simt usurati de stres in momentul in care fumeaza. Acestea sunt doar niste scuze. Scuza de a iesi mai mult in pauza, scuza ca te elibereaza de anxietate si asa mai departe.

Psihologia moderna arata ca daca ne promitem o recompensa, eficienta si productivitatea creste. Asadar persoanele isi promit cate o tigara ca si recompensa.

De fapt si de drept nu ne luptam cu fumatul si cu tigarile propriu-zise, ci cu propria noastra minte. Ea ne face sa credem ca este imposibil sa renuntam, insa cu vointa si perseverenta orice poate fi realizat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *