De ce e bine sa ai asigurare de locuinta

S-a reglementat si la noi obligativitatea incheierii politelor de asigurare obligatorie a locuintei impotriva dezastrelor. E un lucru necesar, chiar daca teama de a nu fi despagubit in caz de eveniment este prezenta la fel ca si in cazul asigurarilor RCA.

In momentul de fata polita de asigurare obligatorie pentru locuinta acopera riscurile de dezastre naturale – cutremur, inundatii si alunecari de teren.

Riscuri oarecum irelevante pentru proprietarii de apartamente, cutremurul fiind principala teama in acest caz, desi zona noastra nu prezinta un grad de risc seismic foarte ridicat.

Cei care isi incheie asigurarea de locuinta au conceptia gresita ca vor fi acoperite toate riscurile. Ei bine, nu. Pentru riscuri precum incendii, explozii, furt, caderi de corpuri, avarieri ale instalatiilor termice, electrice, inundatii de la vecini, riscuri de raspundere civila pentru pagubele provocate si alte riscuri suplimentare, este necesara incheierea unei polite de asigurare facultative.

Aceasta presupune un cost suplimentar dar multitudinea de riscuri pe care le poate acoperi poate multumi orice nevoie a eventualului client.

Multe persoane aleg sa nu asigure locuintele pentru riscuri suplimentare, deoarece considera ca nu li se poate intampla “tocmai lor”. Insa se intampla. Cazul fericit e cand nenorocirea se intampla si ai sansa sa recuperezi prin asigurare ceva din paguba.

Exemple in acest sens sunt multe, oameni cu gospodarii mistuite de incendiu care au fost despagubiti in totalitate, cazuri de explozii urmate de incendii care au distrus agoniseala de o viata a proprietarilor, localitati intregi lovite de inundatii unde proprietarii asigurati au fost despagubiti de companiile de asigurari, pe cand ceilalti, neasigurati, au ramas la “mila publica”.

Riscurile sunt prezente peste tot, chiar daca se merge pe conceptia “nu mi se poate intampla chiar mie”. Odata ce esti asigurat, poti pune mai linistit capul pe perna, sau poti pleca fara griji in vacanta, pentru ca ai acoperirea oferita de asigurare.

Mai bine sa nu ai nevoie, dar nu trebuie sa mergi pe conceptia gresita ca tie nu ti se poate intampla. Asta e conceptul asigurarilor – se incheie, platesc multi, pentru ca, atunci cand acel eveniment aleator se intampla, sa se poata sustine si despagubi cei afectati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *