De cate minute de exercitiu fizic ai nevoie pentru a vedea rezultate?

Nimanui nu-i place sa faca sport mai mult decat este necesar si de aceea am descoperit de mult timpul minim necesar pentru a observa o schimbare in aspectul nostru fizic. Acest timp este, in general, considerat a fi 30 de minute. Orice sub aceasta durata este practic inutil, nu?

Dar, de fapt, in cazul in care nu vrei sa devi un zeu al muschilor a la Schwarzenegger (iar in caz ca vrei, exista acest Magazin de culturisti care te poate ajuta), durata nu este atat de importanta pe cat ai tinde sa crezi, ci ceea ce faci in acel timp conteaza. Cam de aproximativ un deceniu, oamenii de stiinta incearca sa atraga atentia asupra exercitiilor progresive mai scurte care s-ar parea ca ofera rezultate mai bune. Nu ai nevoie decat de cateva minute acum, cateva minute mai indata, atata timp cat stii ce faci si o faci cat de cat regulat.

Sa ne gandim la alergat, de exemplu. Tura de opt kilometri care putea fi realizata ieri este irealizabila pentru majoritatea oamenilor cu un loc de munca si o viata plina (sau prea ocupati cu vizionarea sezoanelor din „Minti criminale” unul dupa altul), asa ca s-au descoperit lucruri care ne pot ajuta, chiar intr-un mod mai eficient.

Antrenamentul intens in intervale mai mici – sa fugi foarte repede pentru o perioada, apoi sa te odihnesti putin, apoi sa repeti – poate sa fie echivalentul unui circuit, insa in doar 20 de minute. Si nu numai atat: cercetatorii de la Universitatea „McMaster” din Ontario, Canada au incercat sa afle timpul minum absolut pe care o persoana il poate depune pentru a observa rezultate si raspunsul va poate surprinde: un minut. Da, un singur minut. Insa ca orice lucru bun in viata, planul are mai multe fatete.

Minutul este divizat in trei sprinturi agresive de 20 de secunde pe o bicicleta de fitness, plus ca mai trebuie facuta si incalzirea, iar intre fiecare sprint este inclusa o perioada de doua minute in care se pedaleaza usor, asa ca timpul total ajunge undeva la zece minute. Dar totusi, nu ai nevoie decat de un exercitiu complet, per se, care dureaza un singur minut! Studiul a demonstrat ca o doza regulata din acest exercitiu duce la adaptari avantajoase in tot corpul, inclusiv o imbunatatire de 12% a capacitatii de rezista, si o ameliorare a tensiunii arteriale.

Sa faci mai multe exercitii este mai bine, bineinteles, dar bariera psihologica pe care o au foarte multi oameni – ca nici nu se merita, daca nu ocupa o buna parte din totalul zilei – este bazate pe o minciuna.

One thought on “De cate minute de exercitiu fizic ai nevoie pentru a vedea rezultate?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *