Cum sa lucrezi mai eficient in echipa

Fie acasa, fie la serviciu, fie in activitati sportive, fie in cadrul unei comunitati, munca in echipa poate aduce rezultate extraordinare. Mai usor de zis decat de facut uneori, deoarece munca eficienta in echipa nu apare de la sine. Exista o serie de factori care ajuta oamenii sa lucreze mai bine impreuna.

Liderul echipei este foarte important. Acesta are abilitatea de a crea si a mentine o atmosfera pozitiva intre coechipieri, are acea abordare si atitudine legat de ceea ce este de realizat si motiveaza toti membrii. De asemenea este persoana care tine totul sub control, gestioneaza echipa si ii coordoneaza activitatea. O buna conducere garanteaza si rezultate bune.

Comunicarea. Nu poate fi subliniata indeajuns, in orice aspect al vietii, dar mai ales cand vine vorba de munca in echipa. Efectiv asta inseamna lucrul in echipa: comunicare interpersonala. Exista mai multe puncte de vedere, acestea trebuie exprimate, discutate, dezbatute, in asa fel incat solutiile alese si rezultatele sa fie pe masura asteptarilor.

Stabilirea obiectivelor. Cand se formeaza o echipa, trebuie avut in vedere si scopul pentru care este constituita. Odata cu acest scop trebuie ca fiecare dintre membri sa cunoasca atat obiectivele totale de atins, cat si obiectivele individuale care sa contribuie la atingerea lor. In acest fel sunt definite asteptarile si toata lumea stie ce are de facut.

Trebuie sa existe de asemenea un plan pentru rezolvarea conflictelor. Dupa cum am spus si mai devreme, lucrul in echipa implica pareri diferite de la persoane diferite uneori, astfel se poate ajunge la conflicte care necesita rezolvare imediata pentru bunul mers al proiectului de realizat.

Puterea exemplului. Acest lucru este valabil atat pentru liderul de echipa, care prin propriul exemplu motiveaza membrii, cat si pentru fiecare individ in parte, care trebuie sa dea tot ce e mai bun din el, oferind un exemplu si pentru ceilalti. Tinand cont de toate aceste aspecte, oricine va reusi sa lucreze bine in echipa si sa ajute la atingerea obiectivelor propuse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *