Cum sa iti alegi un antivirus

Un computer fara un bun software antivirus este precum organismul cu sistemul imunitar dezactivat. Un astfel de sistem este extrem de vulnerabil si poate fi usor compromis, mai ales daca exista si conexiune la internet. Asadar, instalarea unui program antivirus nu mai este doar o optiune, este o necesitate.

Un virus este o secventa de cod creata cu scopul de a fura date, de a obtine acces neautorizat sau de a compromite securitatea unui computer. Exista multe astfel de arme in arsenalul unui hacker, si acestea pot fi combatute printr-un program antivirus instalat pe computer. Un astfel de program detecteaza prezenta programelor si aplicatiilor infectate cu virusi.

Majoritatea acestor programe antivirus verifica si scaneaza toate fisierele in cautarea semnaturilor virusilor, prin referinta la o baza de date care este actualizata in mod regulat.  Problema se complica in momentul in care apare si conexiunea la internet. In acest caz antivirusul va trebui sa includa securizare pentru retea, securizare pentru internet, protectia pentru e-mail si navigare, protectie peer-to-peer si un firewall, pe langa scanarea in timp real a sistemului. Iata o lista de elemente ce trebuie sa le contina un antivirus bun.

Cel mai important lucru pe care vrei sa il stii este cat de bun este programul la gasirea virusilor. O modalitate de a determina rata de detectie este folosirea versiunii gratuite. O alta este bazarea pe parerea unui expert, sub forma unui review. Opteaza pentru un program care foloseste resursele sistemului fara a-l incetini prea mult.

Printre toate elementele de verificare si scanare, cauta si securizarea din punct de vedere al internetului, care include scanarea linkurilor, a emailurilor, peer-to-peer si a retelei. Scanarea in timp real si scanarea programata este oferita de majoritatea programelor antivirus din ziua de astazi. Daca folositi computerul si ca terminal pentru tranzactii online banking, este esential ca antivirusul sa aiba si filtre anti-phising.

Daca nu vrei sa cheltui bani cumparand un program antivirus, ai la dispozitie si variante gratuite oferite de producatori. Atentie, de multe ori insa nu doar antivirusul face toata treaba: cel mai bun antivirus este uneori un utilizator de computer cu cap.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *