Cum isi poate recupera o agentie comerciala datoriile?

sursa: afacerist.ro

 

Una din cele mai mari probleme ale persoanelor juridice din Romania, o reprezinta situatia datoriilor, ce rezulta in urma lipsei de plati din partea clientilor, de exemplu. Asadar, acesta este motivul numarul unu pentru care agentii economici din Romania se aleg cu sume de bani nerecuperate, sau facturi ce nu au fost incasate, iar efectele acestor lucruri sunt usor de inteles: micsorarea profiturilor unei agentii comerciale. Cu toate acestea, odata ce astfel de situatii nu se pot rezolva pe cale amiabila, intre agentia comerciala si client, administratorul unei societati economice poate apela la ajutor specializat, angajand o firma de recuperare sau un avocat specializat pe recuperarea creantelor si a datoriilor.

sursa: romanialibera.ro

Rezolvare pe cale amiabila

In cazul in care societatea comerciala este afectata de neplata unui client, aceasta poate incerca o rezolvare ambiabila, incercand mai mult optiuni:

– contactarea debitorului si incercarea de a se ajunge la o intelegere prin intermediul unei negocieri;

– se trimite o scrisoare recomandata catre debitor, cu continut declarat de primire, prin care se impune debitorului sa plateasca suma datorata in termen de 15 zile;

sursa: credit.com

– in ultima faza, daca banii nu se pot recupera pe cale amiabila, se poate ajunge in instanta.

Recuperare de creante, pe cale judecatoreasca

Acesta este un proces ce are loc numai in situatia in care au fost incercate si alte variante de recuperare a datoriilor. Asadar, in cazul in care nu a existat un acord, instanta este singura care poate face dreptate, insa acest lucru se poate intampla numai daca agentia comerciala apeleaza la un ajutor specializat de Recuperari pentru creante Cluj. Asadar, impreuna cu avocati specializati in domeniu, societatile comerciale ce se afla in astfel de situatii pot solutiona recuperarea datoriilor, numai prin sentinta sau hotarare judecatoreasca.

sursa: jmcallisterlaw.com

De altfel, pentru ca intreg procesul sa fie castigat, avocatii analizeaza, impreuna cu creditorii, dosarele, contractele sau diverse acte intocmite intre cele doua parti, astfel incat sa se stabileasca o modalitate cat mai eficienta de a se obtine rezultate pe masura. Asadar, pentru ca procedura de recuperare a datoriilor sa decurga cat mai eficient, avocatii realizeaza o intreaga gama de acte necesare, printre care: notificare, somatie prealabila, cerere cu valoare redusa, ordonanta de plata, actiune in pretentii, sechestru asigurator, investire cu formula executorie, definitivare sentinta si execultare silita.

Ce implica un proces de recuperare a creantelor

In cazul in care agentia comerciala nu isi primeste datoria in termenul mai sus mentionat, creditorul poate apela la o cerere, privind ordonanta de plata, instanta fiind cea mai in masura institutie ce poate judeca fondul cauzei. Astfel, aceasta cerere trebuie sa cuprinda suma datorata, termenul pana la care trebuia facuta plata sau orice alt aspect legat de aparitia datoriei, alaturi de despagubirile ce se cuvin creditorului- de altfel, creditorul are dreptul sa pretinda daune ce tin de interese suplimentare- astfel de lucruri pot implica cheltuielile de judecata etc.

sursa: puterea-cuvantului.eu

In astfel de situatii, atat creditorul, cat si debitorul, se afla in pozitii diferite. Asadar, creditorii au tot dreptul sa apeleze la instanta in situatia in care nu au putut rezolva situatia pe cale amiabila, accelerand astfel procesul de recuperare a banilor. Pe de alta parte, debitorul are posibilitatea si dreptul de a refuza cerintele impuse de creditor, numai daca se depune si un inscris doveditor.

 

Blogger Cristina M.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *