In momentul in care vine pe lume un copil, parintii incep sa faca fel de fel de pregatiri. Cumpara hainute, carucioare, patuturi si fel de fel de alte accesorii. Pentru fiecare dintre acestea sunt necesare cateva recomandari. Ma opresc astazi insa asupra patuturilor pentru copii, si ofer parintilor cateva sfaturi despre cum le pot alege si despre optiunile pe care le au.
Tipuri de patuturi pentru copii
In mare, categoriile de patuturi nu sunt chiar atat de diversificate. Daca ar fi sa impart tipurile de patuturi, ajung la 3 grupe principale:
- Patutul standard – modelul clasic, dreptunghiular, cu una sau cu ambele laterale pliabile sau detasabile, care nu este pliabil si isi ocupa locul bine stabilit in camera.
- Patut pentru copii convertibil – un tip de patut multifunctional, care poate fi folosit atat pentru bebelusi cat si pentru copii de varste mai mari. Are un avantaj: poate fi pliat si depozitat pe timpul cat copilul nu doarme, oferind mai mult spatiu in camera.
- Patutul rotund – se pare ca a devenit tot mai cautat, poate pentru forma.
Materialele din care sunt realizate patuturile sunt de asemenea diverse: poate fi vorba de materiale sintetice, de metal sau lemn. Oricare ar fi alegerea, trebuie sa existe factorul de siguranta. Nu trebuie sa te bazezi doar pe clasicul criteriu pret patuturi pentru copii; in schimb, va trebui sa tii cont de urmatoarele:
- Distanta dintre zabrele trebuie sa fie una redusa – de obicei maxim 3 cm. Altfel, risti ca cel mic sa isi blocheze mainile, picioarele sau chiar capul, in cazul in care zabrelele patutului sunt prea distantate.
- Dimensiunea saltelei trebuie sa nu permita spatii libere intre aceasta si rama patului. Exista de asemenea o sansa de accidentare a celui mic, si cu siguranta nu iti doresti acest lucru.
- Atentie atunci cand cumperi! Inspecteaza toate detaliile, asigura-te ca patutul nu are elemente slabe, colturi prea ascutite ce pot ajunge in raza de actiune a copilului, crapaturi sau zgarieturi in care se poate accidenta.
- De preferat este sa alegi un patut cu cadrul saltelei ajustabil. Il vei putea folosi astfel mai mult timp, fara a fi nevoit sa cumperi un patut nou, pe masura ce copilul creste.
- Mobilitate – este un aspect foarte important. Trebuie sa te asiguri ca patutul poate fi mutat usor prin camera, pentru ca iti va fi mult mai comod sa schimbi asternuturile, insa va trebui sa te asiguri si ca mecanismul de blocare a rotilor ii confera stabilitatea dorita, pentru ca – din nou – cel mic sa nu se accidenteze.
- Evita sa cumperi patuturi ieftine, sau patuturi second-hand. Poate ca vezi asta ca pe o investitie mai rentabila, insa daca iti doresti ce e mai bun pentru copilul tau, vei evita o astfel de achizitie.
Daca aveti si alte sfaturi practice, va astept in sectiunea de comentarii. Nu ma declar specialist absolut in patuturi pentru copii, asadar lista e deschisa!
Autor: Catalin Mihai Sotropa