Cum a fost pedepsit violul in trecut, in Romania

Pe masura ce timpul a trecut si oamenii au evoluat, acestia au mai redus pedeapsa celor care erau caracterizati de infractiunea de viol. Aceasta infractiune nu este una caracteristica zilelor noastre, ci a fost la fel de prezenta si in trecut. Au existat perioade, in istorie, cand violul se pedepsea chiar si cu moartea. In secolul XVI-lea, legea a declarat ca violul este una din cele mai grave infractiuni comise impotriva semenilor. Au existat o multime de situatii in care violul a fost pedepsit chiar si cu moarte, insa modul de pedepsire era diferit fata de cel din ziua de azi, in functie de statutul social al celui care comitea aceasta infractiune.

Pedeapsa pentru viol in istoria Romaniei

De exemplu, pe vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, violatorii erau pedepsiti cu munca pe o perioada nedeterminata.

Codul Penal din 1865, din timpul domniei lui Cuza, era considerat unul din cele mai moderne din Europa. De aceea, cei care comiteau aceasta fapta erau pedepsiti numai cu munca silnica. Insa, astfel de pedeaspsa nu se aplica in toate regiunile. Codul din 1865 a fost inlocuit abia in anul 1936, in timpul regelui Carol al II-lea, iar atunci, violul se pedepsea pe o durata intre doi si cinci ani, iar cu cat fapta era mai grava cu atat crestea si durata pedepsei- pana la opt ani de inchisoare.

In perioada lui Vasile Lupu, violul era o infractiune care trebuia solutionata de preoti, mai degraba decat de autoritati, astfel ca Biserica rezolva de cele mai multe ori aceasta infractiune fara o pedeapsa propriu zisa.

Pe vremea lui Carol al II-lea, cei care comiteau astfel de fapte erau tratati cu blandete. In prezent, Romania a intrat in vigoare cu un nou Cod Penal care a determinat o scadere a pedepselor pentru viol, acesta fiind pedepsit cu inchisoare intre trei si zece ani.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *