Factorii de modelare a tinerilor generatii par sa lipseasca din ce in ce mai mult, iar copii sunt supusi ritmului accelerat al schimbarii, astfel incat acestia ajung sa dezvolte comportamente care mai de care mai denaturate. Medicii psihologi sustin ca odata cu aparitia mijloacelor moderne ale tehnonogiei, precum jocurile pe calculator, programele de televiziune, dispozitivele electronice si electrotehnice, echipamentele si jucariile din marile magazine, dar mai ales comportamentul celor din jur ii fac pe micuti sa dezvolte un comportament din ce in ce mai agresiv.
Agresivitatea copiiloe este explicata ca fiind o modificare brusca de comportament, in care copiii reactioneaza prin vorbe, prin actiuni comportamentale si gesturi menite sa spuna ca nu vor un anumit lucru, in semn de protest.
Accentuarea starilor psihologice de genul acesta ii indeamna pe cei mai multi dintre copii sa se manifeste neadecvat atunci cand sunt la gradinita sau inconjurati de alti copii. Sa nu mai spunem de faptul ca neimplicarea unor parinti in viata copiilor poate deveni un alt factor al agresivitatii acestora. Programul prea lung al parintilor produce efecte la nivelul comportamentului si al conversatiei copilului, astfel incat acesta are prea multa libertate de actiune si prea putin control parental. Parintii gresesc cand le acorda acestora toate produsele tehnologice in ideea de a compensa timpul pierdut de langa ei si nu sunt constienti ca lucrurile materiale nu pot inlocui afectiunea parinteasca.
Medicii psihologi spun ca in ultimul an s-au accentuat numarul cazurilor cu deviatii de comportament in randul copiilor, intalnindu-se cu multi copii care sufera de tulburari de anxietate, depresie sau tulburari de conduita. Cei mai multi dintre ei cresc fara a fi diagnosticati.