Cu totii locuim intr-o cladire, lucram intr-o cladire sau ne petrecem timpul liber intr-o cladire. Dar stiati de cate tipuri sunt cladirile, dupa diferite criterii?
Aceste constructii civile, industriale sau agricole adapostesc oameni si alte vietuitoare, precum si activitatea omeneasca de conditiile climatice (vant, ploaie, viscol), permitand adaptarea la medii geografice diferite. Constructiile ingineresti sunt celelalte constructii, cai de comunicatii, linii de transport ale energiei electrice etc.
Cladirile, acele constructii care adapostesc o activitate omeneasca, depinzand de aceasta se impart in:
- cladiri civile, care se refera la spatiile de locuit, social-culturale, pentru educatie etc;
- cladiri industriale, care cuprind activitatile omenesti de producere/depozitare a unor bunuri materiale (fabrici, depozite etc);
- cladiri agro-zootehnice, care au ca scop adapostirea productiilor animale si/sau vegetale, depozitarea de produse agricole (sere, silozuri, crescatorii de animale etc).
Dupa structura de rezista, acestea pot fi:
- cu structura rigida, avand pereti de rezistenta din caramida sau beton;
- cu structura elastica, avand structura verticala facuta din cadre de beton armat sau uneori metal;
- cu structura mixta, avand atat pereti portanti, cat si cadre.
Dupa rezisenta la foc, cladirile sunt:
- rezistente (din beton armat)
- semirezistente (din metal)
- semicombustibile (lemn masiv tratat)
- combustibile (lemn masiv netratat)
- inflamabile (lemn, paie, stuf)
Dupa materialele folosite:
- din lemn;
- caramida;
- beton armat monolit/prefabricat;
- metal;
- mixte.
Cea mai simpla categorisire este dupa metodele tehnologice, care pot fi:
- traditionale;
- moderne.
Conditiile tehnice pentru constructii privesc durabilitatea in timp, rezistenta la foc, stabilitatea constructiei, conditii fizice si igienice, economico-organizatorice si arhitectonice.
- Duritatea se refera la durata de functionare normala a principalelor elemente de constructii, fara a se pierde calitatea necesarata exploatarii optime.
- Rezistenta la foc este capacitatea cladirii de a rezista incendiilor.
- Rezistenta si stabiltiatea constructiilor reprezinta capacitatea lor portanta, deformatii, dar si la conditiile de exploatare tipice fiecarei cladiri.
- Conditiile fizice si igienice se refera la factorii de climat, atat exterior si la cei de climat interior, anume temperatura, umiditatea, iluminarea, gazele nocive si altele.
- Conditiile de ordin arhitectural reprezinta aspectul corespunzator desinatiei finale ale acestora, avand o compozitie si plastica arhitectonica optima.
- Conditiile economico-organizatorice se refera la costul de ridicare a constructiilor dorite, tehnologia de executie si posibilitatile de industrializare ale lor, precum si materialele folosite, solutiile tehnice, dar si termenul de executie si punerea lor in functiune.
Sper ca va placut mica mea lectie de tehnica, prezentata cat mai sistematic, dar sper ca si pe intelesul tuturor si ca o lectura usoara, si nu complicata.