Ce trebuie sa stii despre fiecare componenta in parte a trusoul folosit de tine ca si nas in timpul increstinarii?

Botezul este procedeul prin care un copil este increstinat in cristelnita. Acest ritual este realizat in cadrul unei biserici, de unde familia pruncutului face parte. Tu ca si nas iti iei o responsabilitate mare atunci hotarasti sa botezi pe cineva. Pe langa achizitionarea de lumanari si hainute pentru copii, trebuie sa cumperi si un trusou pentru procesul in care pruncutul o sa fie increstinat.

Nasii sunt considerati indrumatori, ocrotitori ai sufletului nou nascut – termenul de nas vine din slavona si se talcuieste ca fiind „al nostru”, parinte spiritual si martor la botezul pruncutului. El trebuie sa indrume pe finutul lui si sa il tina pe o cale curata.  Termenul de parinte spiritual este folosit pentru a se intelege importanta care  o are conexiunea dintre copil si nas, nicidecum o sursa de venit ocazional cum o considera majoriatea persoanelor.

Tu ca si nas ai mai mult responsabilitati in timpul cununiei, printre care se numara si achizitionarea de lumanari botez, hainute pentru copil dupa ce este increstinat si sa nu uitam de obiectele necesare pentru ritualul de la cristelnita, este recomandat sa alegi trusouri personalizate botez pentru a avea tot ce iti trebuie pentru increstinare.

Dar atunci cand ajungi in fata cristelnitei trebuie sa stii si care este rolul acestor obiecte folosite atat pentru copil, cat si pentru preotul care efectueaza slujba respectiva dintr-unul de trusouri personalizate botez. Iti prezint mai jos insemnatatea fiecarui obiect in parte si cand anume trebuie sa fie folosit in timpul slujbei:

  1. Sapun

Sapunul este folosit de preot pentru a se spala pe maini inainte de introducerea pruncutului in apa sfintita.

  1. Prosop mic

Este folosit tot de catre preotul care face slujba pentru a se sterge pe maini atat dupa ce se spala pe maini, cat si dupa ce scoate copilul din cristelnita.

  1. Prosop mare

Prosopul mare il vei folosi pentru a sterge pruncutul dupa ce preotul il scoate din vasul in care l-a botezat.

  1. Fasa

Dupa ce este sters copilul, il vei inveli intr-o fasa pentru a-l acoperi pentru restul slujbei.

  1. Crasma

Mai poarta denumirea de panza de mir si este folosita impreuna cu fasa pentru invelirea copilasului. Materialul crasmei este o panza alba ce nu a fost prelucrata. In unele ateliere selectarea acestor panze de mir se face cu atentie pentru a nu irita pielea bebelusului, ea trebuie sa fie moale si placuta la atingere.

  1. Sticluta pentru mir

Sticluta de mir este acel recipient in care trebuie sa pui uleiul care va fi sfintit in timpul ritualului de increstinare apoi va fi uns cu mirul rezultat in urma sfintirii pe frunte, pe ochi,  la incheieturi si pe spate. Uleiul folosit in acest scop este cel de masline si dupa terminarea procesului trebuie pastrat cu grija cu restul componentelor din trusouri persoanalizate botez pentru a fi folosit la imbaierea din ziua urmatoare.

  1. Batista

Este considerata o necesitate pentru toata durata slujbei si este folosita in cazul in care pruncusorul trebuie sters.