Ce nu stiai despre casele din lemn

Cu totii am auzit despre ele, dar probabil am trecut rapid cu vederea. Se intampla, de obicei, in zilele noastre, cand focusul pe un anume subiect nu mai poate fi mentinut foarte mult. Casele din lemn au insa numeroase avantaje, iar in acest articol va voi explica despre cateva dintre ele.

Ce trebuie sa stii despre case din lemn

Cautand beneficiile pe care le pot aduce casele din lemn, am gasit cateva documentandu-ma de pe diverse site-uri. Principalele au fost litarh.ro si ziare.com, site-uri in care am gasit articole legate de avantajele pe care le aduc aceste case ecologice din lemn.

Stiati ca o casa din lemn este una din cele mai rezistente constructii in caz de curtremur? Este dovedit stiintific ca aceste case din lemn sunt cele mai rezistente la miscari seismice, dupa zgarie-nori. Nu conteaza directia de propagare a undelor seismice, pentru ca o casa din lemn functioneaza similar principiului dupa care sunt construiti si zgarie-norii, din materiale flexibile care pot sa absoarba vibratii si trepidatii. Imbinarile elementelor structurale ajuta casele din lemn – material elastic – sa reziste astfel mult mai bine cutremurelor, spre deosebire de casele realizate din alte materiale.

O casa din BCA, caramida sau beton necesita un timp de constructie destul de indelungat – cateva luni. De aici vine avantajul pe care il ofera casele din lemn: au un timp de constructie mult mai redus. De pe ziare.com am aflat ca o casa pe structura din lemn, de o suprafata medie (55-60 metri patrati) poate fi finalizata chiar in cinci zile, cu o echipa compusa din 20-25 muncitori.

La un timp de constructie atat de redus, o casa din lemn ajunge si mult mai ieftina. Nu se mai cheltuie atati bani cu manopera si lucrarile, la fel cum s-ar cheltui cu o constructie din beton, BCA sau caramida.

Avantajele continua cu izolatia termica. La casele din lemn se foloseste de obicei izolatia cu vata minerala, care, alaturi de lemn (la randul sau un material cu proprietati de izolare termica), creeaza un confort termic sporit.

Prietenia cu mediul inconjurator este un alt atu ce il ofera casele din lemn. Reziduurile rezultate din procesul de constructie sunt biodegradabile, iar materialele folosite sunt de asemenea ecologice.

Case din lemn ecologice
Case din lemn ecologice

Desigur ca unii vor spune ca o casa din lemn are un mare dezavantaj: are un risc de incendiu mult mai ridicat. Nimic mai departe de adevar: casele din lemn nu sunt mai predispuse la incendii decat constructii realizate din alte materiale, atat timp cat lemnul este tratat ignifug in mod corect. Ignifugarea poate aduce o intarziere de aprindere a lemnului de pana la 90 de minute.

Nu in cele din urma, casele din lemn parca iti ofera si o energie pozitiva. Popoare cu un nivel de trai ridicat fac aceasta dovada – casele din lemn sunt foarte apreciate in Norvegia, Germania, Elvetia sau Franta.

Eficienta energetica, timp rapid de constructie, costuri scazute si rezistenta sporita la cutremure si incendii – asa s-ar rezuma toate avantajele caselor din lemn. Eu zic ca se merita sa iti construiesti o casa din lemn, acum, dupa ce ai aflat toate aceste atuuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *