Ce este decapitarea?

Din cauza evenimentelor neplacute care au avut loc in ultima perioada care implica Statul Islamic, problema decapitarii a revenit din nou in atentia publicului.

Ce este decapitarea? Adevarul este ca aceasta metoda de executie este la fel de veche ca si istoria insusi, fiind o practica destul de frecventa pe vremea razboaielor si a popoarelor care incurajau bataliile in cea mai mare parte a culturilor. De fapt, ca o forma de pedeapsa capitala, moartea prin decapitare inca este legala in statele Arabiei Saudite: in Yemen, Iran si Qatar. In timp ce cea mai mare pare a popoarelor civilizate sunt de parere ca decapitarea este o metoda barbara, se pare ca a fost considerata din cele mai vechi timpuri una din cele mai umane metode de executie. De ce?

Ce se intampla exact cu un om atunci cand este decapitat?

Decapitarea conduce la moarte sigura. In mai putin de cateva secunde din momentul in care capul a fost detasat de corp, organismul experimenteaza o pierdere de sange majora si nu mai are capacitatea de a primi instructiuni de la creier pentru a realiza anumite functii. Lipsa circulatiei sanguine determina moartea celulelor si a organelor intr-un mod foarte rapid.

Exista zvonuri ca un cap poate ramane constient pentru cateva momente dupa ce a fost taiat. Cei mai multi oameni de stiinta neaga aceasta posibilitate, insa se pare ca, creierul uman poate ramane oxigenat pentru aproximativ 12 secunde dupa ce a fost decapitat. Exista o multime de povesti despre astfel de evenimente, iar cea mai importanata dintre ele este cea a lui Charlotte Corday din timpul Revolutiei Franceze, care sustine ca ochii sai si-au intors privirea catre cel care a executat decapitarea, dupa ce capul a fost taiat.

In ciuda barbarismului si a imoralitatii care se afla in spatele organizatiei teroriste ISIS, in termeni de tehnici de executie, decapitarea este un act mai uman decat alt fel de moarte. Moartea cerebrala apare foarte repede atunci cand capul este decapitat. Oamenii de stiinta sunt de parere ca exista o durere foarte mica atunci cand capul este taiat, aceasta fiind singura senzatie simtita in timpul acestei proceduri.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *