Fiecare aliment contine macronutrienti si micronutrienti, insa unele contin si anumite bacterii nepatogene ce populeaza flora noastra intestinala si aduc o multime de beneficii asupra organismului nostru.
Atunci cand ne nastem nu avem deloc bacterii in flora intestinala, insa odata cu inceperea alaptarii si a diversificarii alimentatiei, intestinul nostru este populat cu bacteriile necesare pentru digestia si absorbtia nutrietilor, protectie impotriva infectiilor precum si alte beneficii de care inca nu ai auzit.
Iata cateva motive pentru care iti recomand sa consumi alimente ce contin probiotice care sa iti imbunatateasca flora intestinala:
Stiai ca probioticele intaresc sistemul imunitar?
Consumul de probiotice pot inhiba numarul de bacterii nocive din organism reducand chiar frecventa afectiunilor cauzate de infectii respiratorii sau a celor urinare. Intarirea sistemului imunitar se face prin capacitatea probioticelor din flora intestinala de a stimula anumite celule imunitare cum ar fi imunoglobulina A sau limfocitele T.
Stiai ca probioticele pot ameliora simptomele anumitor tulburari de absorbtie?
O multitudine de boli ale tractului gastro-intestinal sunt ameliorate prin abordarea unui stil de viata sanatos si a introducerii in dieta de alimente ce contin preobiotice ce reusesc sa reduca simptomele cauzate de sindromul colonului iritabil, enterocolite necrozante, dar si alte boli inflamatorii.
Stiai ca probioticele pot reduce riscul aparitiei eczemelor si a alergiilor?
Copii, in general sugarii, prezinta anumite raspunsuri in urma alaptarii. S-a demonstrat printr-un studiu ca introducerea in alimentatie a laptelui imbunatatit cu probiotice reduc riscul de aparitie al eczemelor si alte iritatii ale pielii. De asemenea sunt benefice si persoanelor care prezinta raspunsuri inflamatorii la alergia produsa de lactate.
Stiai ca probioticele pot imbunatati functia cardiaca?
Functia cardiaca este influentata in mod direct de catre colesterolul rau din circulatia sanguina, iar probioticele au capacitatea de a reduce nivelul colesterolului in sange prin producerea de bacterii lactice si descompunerea bilei, ajutand asadar o mai buna digestie a grasimilor. Prin reducerea numarului de colesterol este imbunatatita, de asemenea si tensiunea arteriala, astfel prin consumul de probiotice poate fi imbunatatita si capacitatea inimii tale.
Stiai ca probioticele ofera un randament mai bun din punct de vedere al memoriei si al sanatatii mintale?
Unele tulburari psihice pot fi ameliorate prin consumul de probiotice. De exemplu bacteriile lactice – Lactobacillus si Bifidobacterium administrate timp de una – doua luni pot imbunatati comportamentul de tulburare obsesiv compulsiva, tulburarile de tip autist, cazurile de anxietate si depresie, dar de asemenea mai pot imbunatati si capacitatea de memorare. O buna sursa de astfel de bacterii lactice este iaurtul.
Stiai ca probioticele pot preveni diareea si o pot trata, de asemenea?
In timpul tratamentelor cu antibiotice, ca efect secundar poate aparea si diareea. Echilibrul de bacterii din flora intestinala este afectat atunci cand administrezi antibiotice. De aceea iti recomand sa consumi si probiotice de genul Lactobacillus rhamnosus sau Lactobacillus casei pentru a preveni, dar si trata diareea.
Probioticele le poti lua atat din alimente supuse unui anumit tip de fermentatie cum ar fi iaurtul, kefirul, varza murata si pepenii murati, dar care se gasesc si in compozitia ciocolatei negre sau sub forma de suplimente alimentare – tablete si capsule.