Calitati esentiale ale unui lider

Exista o diferenta notabila intre cei ce se afla pe pozitii de conducere, in opozitie cu minoritatea celor care sunt intr-adevar lideri. Daca diverse comportamente si atitudini sunt importante pentru un lider, exista si cinci calitati esentiale pe care un lider trebuie sa le aiba: 1. integritate; 2. viziune si credinte bine inradacinate; 3. empatie; 4. gandire strategica, creativitate si planificare eficienta; 5. hotarare, determinare, perseverenta.

1. Niciodata nu poti activa sau dezactiva integritatea. Nu este o activitate part-time. Daca vrei sa fii un adevarat lider, trebuie sa iti mentii tot timpul integritatea si sa cauti sa fii cat mai transparent. Asta inseamna ca mesajul pe care vrei sa il transmiti trebuie sa fie acelasi indiferent daca grupul catre care te adresezi te sprijina sau nu.

2. Nu te poti numi lider daca iti lipseste viziunea si orientarea catre valoarea. Viziunea unei persoane nu motiveaza doar persoana, ci si pe ceilalti, pentru a persevera, pentru a fi mai implicati.

3. Liderilor adevarati le pasa mai mult decat le pasa altora. Depun eforturi extraordinare pentru a crea ceea ce ei percep ca valoare necesara pentru organizatie si membrii sai.

4. Acum mai mult decat oricand, organizatiile trebuie sa aloce postului de lider indivizi care sa aiba capacitatea de planificare si gandire strategica. Aceasta inseamna ca ei inteleg mostenirea si trecutul organizatiei, ca au o cunoastere deplina asupra situatiei prezente si ca au acea viziune asupra viitorului care poate sa aduca progresul.

5. Un lider adevarat nu renunta niciodata. Trebuie sa fie dispus sa insiste si sa persevereze chiar in situatii in care altii se dau batuti, abandoneaza toate proiectele. Liderii adevarati persevereaza, isi mentin focusul pe ceea ce cred, isi stabilesc foarte bine obiectivele si prioritatile si concep scenarii care sa ii incurajeze pe ceilalti.

Toate aceste calitati trebuie sa se regaseasca in orice lider, orice persoana aflata pe o pozitie superioara in ierarhie, pentru ca toate procesele realizate sa aiba finalitatea dorita: indeplinirea obiectivelor propuse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *