Traim intr-un ritm haotic, alert si prea putin ne mai preocupam de sanatate. Incepem sa ne stresam legat de aceasta abia dupa ce raul s-a produs. Intalnim persoane care au afectiuni dintre cele mai nedorite, la care poate ca nici nu s-ar fi asteptat vreodata. Sfera bolilor hematologice este cu siguranta una care ridica numeroase probleme in randul omenirii in zilele curente. Se refera la bolile de sange, respectiv care afecteaza elementele sale constitutive. Intra aici trombocitele, eritrocitele, leucocitele si precursori ale acestora, incepand de la maduva hematogena. Apar tot felul de simptome, determinate fie de un nivel prea crescut, fie prea scazut al liniei celulare.
Despre bolile de sange majoritatea stie cel mult ca sunt diverse, iar unii au conceptia gresita ca acestea se transmit prin sange. Este cazul celor contagioase, si nu au legatura cu cele de sange, hematologice.
Bolile de aceasta natura se impart in mai multe categorii, dupa cum e de asteptat. Afectiunile, atat cele de sange, cat si cele care vizeaza diverse organe si zone ale corpului sunt tot mai favorizate in societatea curenta, atat prin modul de viata al celor mai multi, cat si prin diversi factori externi.
Care sunt cauzele aparitiei bolilor de sange?
Poate fi vorba despre cauze genetice – acestea se manifesta prin mutatii la nivel de material genetic. Cateva exemple in acest sens sunt translocatiile cromozomiale, aditiile genetice, deletii – toate care au fost dobandite in decursul vietii si nu pe cale ereditara. Sunt in anumite cazuri si afectiuni care au aceasta natura. Acestea de obicei sunt diagnosticate in perioada prenatala, cu ajutorul unor investigatii medicale.
Poate fi insa necesar un consult la o policlinica Tg Mures sau in orasul de provenienta si in alte conditii, respectiv atunci cand cauza aparitiei unei boli de sange este de alta natura.
Spre exemplu, reprezinta un pericol pentru sanatatea sanguina expunerea la substante chimice. Exista o lista a celor care pot avea efecte grave asupra organismului, inclusiv a sangelui. Contactul cu aceastea prezinta risc ridicat de imbolnavire.
Totodata, este un risc sa te expui la chimioterapie, de obicei pentru alte afectiuni ale corpului. Acest procedeu poate duce la aparitia de boli hematologice.
Pot avea efect asupra sangelui si acele obli cronice care pot fi asociate cu imunosupresia. Amintim aici colagenozele, dar si bolile renale.
Si cand te expui unor doze de radiatii foarte mari, respectiv la cele ionizate, te expui pericolului de a dezvolta boli de sange. Acestea au efect asupra ADN-ului celulelor prin faptul ca impiedica dezvoltarea celor precursoare. In consecinta are loc proliferarea lor necontrolata.
In functie de tipul afectiunii, iata care pot fi cateva dintre simptomele pe care le prezinta pacientii: subfebrilitate spre febra, transpiratii nocturne, scadere ponderala notabila, marirea ganglionilor in diverse parti ale corpului, dar si infectii neobisnuite.
De asemenea, oboseala este un simptom frecvent intalnit, indeosebi in cazul celor care prezinta hemoglobina scazuta.
Recomandat este sa beneficiezi de analize ale sangelui in mod constant, pentru a te asigura ca nu prezinti nici o afectiune sau boala, tratabila sau maligna. Alege o policlinica specializata in hematologie si realizeaza testele.