Bateriile reincarcabile

Bateriile din ziua de azi, pe care le folosim zi de zi, sunt pline de lichid nefolositor. Bateriile moderne reincarcabile contin un electrolit lichid care stocheaza si elibereaza energie pe masura ce un utilizator foloseste si isi reincarca bateria, insa oamenii de stiinta de la MIT si Samsung lucreaza impreuna pentru a crea o serie de baterii bazate pe electroliti mai puternici, care ar putea sa schimbe radical obiceiurile normale de incarcare a unei baterii.

Cercetarile anterioare in privinta electrolitilor mai puternici au esuat in ceea ce priveste generarea unei surse de energie suficienta pentru a face un aparat util, insa oamenii de stiinta de la acest proiect au reusit sa depaseasca aceasta problema.

Electroliti solizi

Electrolitul solid pe care isi doresc sa il creeze va purta numele de „conductor litiu-ion supersonic”, compus din litiu, germaniu, fosfor si sulf. De asemenea, designul bateriei va fi mai bun decat bateriile standard, din mai multe privinte: durata de viata a acestora poate face fata a sute sau chiar mii de incarcari, stocheaza mai multa energie in aceeasi cantitate de spatiu, si adreseaza si unele probleme de siguranta in ceea ce priveste bateriile din prezent.

Electrolitii lichizi sunt instabili si pot provoca explozii de baterii. Nu e vorba ca iPhone-ul tau iti va exploda in buzunar, dar exista posibilitatea ca bateria telefonului sa se aprinda in masina sau in avion. „Toate incendiile pe care le-ati vazut, la Boeing, Tesla sau altele, toate acestea sunt din cauza incendiilor datorate bateriilor”- sustine Dr. Gerbrand Cedertold. „Litiumul in sine nu este o substanta inflamabila atunci cand se afla in interiorul unei baterii. Astfel, cu electrolitii solizi nu vor mai exista probleme de siguranta – ai putea sa arunci bateria de pereti, sau sa bati un cui prin ea, pentru ca nu va fi nimic in interiorul sau care va lua foc.”- mai sustine acesta.

In plus, bateriile reincarcabile au tendinta sa se degradeze odata cu trecerea timpului, pe masura ce vor fi utilizate si reincarcate: Apple sustine ca o baterie de iPhone intretinuta cum trebuie va avea 80% din capacitatea sa totala dupa 500 de incarcari. In loc de a vorbi de degradarea bateriilor dupa un anumit ciclu de incarcare, designul noilor baterii va determina ca acestea sa ramana utile si dupa cateva mii de incarcari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *