In momentul in care ai ajuns in cadrul unui interviu la partea de negociere a salariului, trebuie sa fii foarte atent si sa reactionezi cu mare grija. Totul trebuie planificat in detaliu. Multi dintre candidati sunt surprinsi de intrebare, sau nu se simt in largul lor cand sunt abordati direct in acest sens, si de cele mai multe ori pe parcursul interviurilor ajung sa accepte prima oferta ce li se face din punct de vedere financiar. Negocierea este insa o foarte buna optiune. Nu numai ca va rezulta intr-un salariu de pornire mai bun si cu beneficii mai mari, dar va ajuta si pentru viitoarele mariri de salariu. Cateva sfaturi si recomandari in acest sens sunt prezentate in continuare.
In primul rand, trebuie sa iti cunosti adevarata valoare. In momentul cand mergi la interviu te vinzi efectiv angajatorului, te auto-promovezi, iti scoti in evidenta calitatile si atuurile. Trebuie sa iti stii si valoarea pentru a putea negocia un salariu. Poti vorbi si cu prieteni care au joburi similare, poti verifica prin alte moduri cum este platit jobul pe care urmeaza sa intri, tine cont si de faptul ca salariul poate sa difere in functie de multi factori.
Sfat: cere, pe cat posibil, informatiile despre salariu prima data de la angajator, cand ajunge discutia in acest punct. Daca acesta va indica o anume marja, recomandat este sa ceri un salariu putin mai ridicat fata de acea propunere initiala.
De cele mai multe ori insa angajatorul iti cere sa iti spui pretentiile salariale. In acest caz trebuie sa te mentii pe cat de evaziv posibil. Incearca sa deviezi cu abilitate intrebarile despre salariul dorit, sau poti spune, in loc de o suma fixa, o zona in care ai dori ca salariul tau sa fie situat. Trebuie sa pastrezi tot timpul atitudinea precum ca jobul este mai important decat banii.
Daca totusi nu esti multumit de rezultatul negocierii, poti opta pentru alte oferte ale altor companii, sau poti cauta o pozitie mai avansata, corespunzatoare cerintelor tale. Nu trebuie sa faci greseala de a accepta un job cu care nu vei fi multumit ulterior. Uneori refuzarea ofertei salariale il face pe angajator sa vina cu o contra-oferta mai mare, in functie de cat de impresionante sunt referintele intervievatului, insa aceste cazuri sunt destul de rare.
In acelasi timp trebuie sa tii cont si de faptul ca exista o acerba competitie in zilele noastre. Compania poate sa gaseasca foarte usor pe cineva care sa lucreze pe pozitia pe care tu ai refuzat-o pe motive financiare. Asa ca mentine-ti asteptarile la un nivel cat mai realist, nu te sub-evalua pentru ca vei ajunge sa lucrezi pentru un salariu de nimic, dar nici nu te supra-evalua, poti sa nu primesti jobul. Ai grija cum negociezi si succes in cariera!