O data ca niciodata, orasele tindeau sa se axeze in jurul unui singur epicentru unde majoritatea afacerilor si locurilor de munca erau localizate. Acum, in zilele noastre, majoritatea oraselor numara numeroase districte comerciale, si asta mai mult din cauza blocajelor din trafic.
Cercetatorii din SUA au cercetat 9,000 de orase diferite de pe tot intinsul Statelor Unite si au examinat cam cum si cand suburbiile acestora au evoluat, cum au crescut zonele comerciale din afara centrelor oraselor, si cat de usor este sa parcurgi un drum din afara orasului in centrul acestuia.
Potrivit cercetarilor pe care acestia le-au intreprins, afacerile tind sa se stabilizeze de la sine in afara marilor orase, dar odata ajuns in centrul marilor orase s-a descoperit ca totul devine mai dificil.
De fapt, orasele ce raman centralizate pentru un timp mai indelungat permit un acces mai usor catre celelalte zone din afara acestora. A folosi modele de trafic ca un fel de instrument de planificare urbana poate insemna viata sau moartea pentru zonele comerciale si rezidentiale.
In timp ce problemele traficului modern pot fi relativ noi, metodele de transport ale epocilor apuse au si ele partea lor de probleme. Oricine crede ca poluarea din trafic este o inconvenient modern, ar trebui sa se uite la problemele ce au lovit Londra la inceputul secolului.
In anul 1800, aproape tot traficul era reprezentat de cai si de trasurile sau carutele ce erau trase de acestia, rezultand in peste 11,000 de trasuri si alte cateva mii de autobuze trase de cai ce incercau sa-si faca drum de-a lungul strazilor Londrei, in fiecare zi.
Toti acesti cai produceau balegar, cam 15 kilograme pe zi, ca sa fim mai exacti. In anul 1894, s-a estimat faptul ca ar mai fi fost nevoie de inca 50 de ani ca balegarul sa acopere complet toate strazile Londrei, si inca intr-un strat de 3 metri. Alte orase importante, cum ar fi New York, au avut parte de probleme asemanatoare.