Afla tot despre virusul HPV

Infecţia cu HPV este cea mai intalnita infectie virala a aparatului reproducator si provoaca o  gama larga de afectiuni, atat la femei cat si la barbati, inclusiv leziuni precanceroase care pot  evolua catre cancer.

Statisticile medicale au demonstrat ca pana la 80% din persoanele active sexual dobandesc acest virus, la un moment dat in decursul vietii. Important de retinut este ca aproximativ 60% dintre purtatorii virusului nu prezinta simptome. Virusul HPV se infiltreaza in piele sau in mucoase si in general, majoritatea persoanelor purtatoare nu prezinta niciun semn al infectiei. Virusul se poate transmite pe cale sexuala, fara ca partenerii sa aiba habar de existenta acestuia, prin orice tip de contact genital direct cu o persoana deja infectata.

Desi majoritatea infectiilor cu HPV nu cauzeaza simptome sau patologie si se rezolva spontan, o infectie persistenta cu genotipuri HPV cu risc crescut poate cauza  imbolnavirea.

La femei, o infectie persistenta cu tipuri HPV oncogene specifice (cel mai adesea tipurile 16 şi 18) poate duce la leziuni precanceroase care, netratate, pot evolua catre cancer de  col uterin.

Exista totusi o latura pozitiva, si anume ca virusul poate disparea in timp, insa doar in cazurile in care sistemul imunitar este suficient de puternic si poate lupta impotriva acestuia. Din nefericire consecinta cea mai grava este ca HPV-ul poate duce la aparitia cancerului de col uterin, care este al doilea ca frecventa dintre toate tipurile de cancer in intreaga lume (primul loc fiind ocupat de cancerul de san).

Cancerul de col uterin, cauzat de infectia cu HPV, are cea mai mare incidenta in Romania, comparativ cu restul Europei, miii de femei imbolnavindu-se anual. Statisticile anuale inregistreaza peste 40.000 de romance cu acest diagnostic nefericit. Mai mult, la peste 3.000 de cazuri noi diagnosticate anual se inregistreaza peste 2.000 de decese, una dintre explicatii fiind aceea ca aceasta formă de cancer este depistata in stadiile tardive ale bolii.