6 beneficii ale fisticului despre care nu stiai

Fisticul poate fi o gustare plina de nutrienti, dar si sanatoasa, in special pentru cei ce duc o lupta cu caloriile. Abunda de nutrienti care te ajuta sa te mentii sanatos, din cap pana in picioare. Nutritionisti, cercetatori si chiar medici din intreaga lume recomanda tot mai mult consumul de fistic – in cantitati moderate, desigur. Ce beneficii aduce fisticul pentru sanatate? Citeste in continuare si afla!

  • Fisticul este o sursa bogata de arginina, substanta cu un important rol in procesele metabolice din organism. Ajuta astfel la cresterea nivelului de oxizi azotici din corp, care au rolul de a preveni blocajele la nivelul peretilor arterelor sanguine.
  • Sursa de grasimi monosaturate. Aceste grasimi nu se acumuleaza in corp. Nu ajung sa blocheze peretii arterelor, dar, mai pe scurt, sunt grasimi benefice care sunt arse si metabolizate foarte usor.
  • Fisticul reduce riscul aparitiei de afectiuni cardiovasculare. Dupa o serie de cercetari intreprinse de oamenii de stiinta, s-a confirmat un fapt: consumul de fistic contribuie la reducerea nivelului de colesterol din sange – principalul motiv din spatele afectiunilor cardiovasculare.
  • Consumul de fistic reduce nivelul de stres. Tot oamenii de stiinta confirma acest lucru: fisticul poate sa reduca cu pana la 10% nivelul tensiunii arteriale. Aceasta reactie apare in conditii de stres accentuat, si poate fi redusa cu ajutorul fisticului.
  • Sursa de proteine si antioxidanti. Fisticul este foarte bogat in antioxidanti, care previn afectarea celulelor organismului de actiunea radicalilor liberi. Un nivel ridicat de antioxidanti in corp reduce riscul aparitiei cancerului, iar proteinele continute de fistic ajuta la o constructie celulara rezistenta in corp.
  • Sursa de minerale. O jumatate de cana de fistic poate sa ofere cantitatea necesara de minerale necesare pentru organism, zilnic. Astfel de minerale includ calciu, fier, magneziu si cupru. In special fierul si calciul se regasesc in compozitie mai mare in fistic, fiind binecunoscut rolul important avut de aceste minerale pentru functionarea optima a organismului.

Concluzia devine evidenta: avand atat de multe beneficii pentru sanatate, fisticul cu siguranta trebuie introdus in dieta zilnica, daca se doreste o alimentatie echilibrata care sa contribuie la o stare buna a sanatatii.

 

Autor: Catalin Mihai Sotropa

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *